INTERVIU Horia Blidaru: "Tara si libertatea nu sunt vesnice. Sa nu le risipim"

INTERVIU Horia Blidaru:

Horia Blidaru, fondator coordonator al forumului de cooperare europeana si educatie democratica Europolis, fost expert europarlamentar, a analizat intr-un interviu acordat Europunkt necesitatea unui plan judicios de dezvoltare a Romaniei, esecurile inregistrate pana acum in actiuni importante precum preluarea Presedintiei Consiliului European sau sarbatorirea Centenarului Marii Uniri si posibilitatea de a rata sansele oferite de unul dintre cele mai favorabile contexte din istoria moderna a Romaniei. Aceasta aniversare a unui secol de la Marea Unire ar trebui sa fie un moment de regasire si de bilant. Noi trebuie sa aducem fonduri europene si sa le punem la lucru, noi trebuie sa convingem investitorii straini, noi trebuie sa oprim hemoragia de inteligenta si de brate de munca.

acum 28 luni (31 May 2018)

Horia Blidaru, fondator coordonator al forumului de cooperare europeana si educatie democratica Europolis, fost expert europarlamentar, a analizat intr-un interviu acordat Europunkt necesitatea unui plan judicios de dezvoltare a Romaniei, esecurile inregistrate pana acum in actiuni importante precum preluarea Presedintiei Consiliului European sau sarbatorirea Centenarului Marii Uniri si posibilitatea de a rata sansele oferite de unul dintre cele mai favorabile contexte din istoria moderna a Romaniei.

Horia Blidaru: E o incercare de a aduce alaturi romani cu expertiza si grija pentru destinul european al acestei tari. Europolis se constituie ca forum civic cu doua coordonate de activitate. In primul rand, ne dorim sa organizam un dialog structurat si constant intre romanii din institutiile europene si reprezentantii autoritatilor nationale, avand ca obiectiv imediat pregatirea Presedintiei romane a Consiliului UE din 2019 si pe termen lung o mai eficienta valorificare a sansei europene pentru Romania. In prima jumatate a anului viitor va fi testul de maturitate al Romaniei ca membra a Uniunii Europene. E alarmant faptul ca nu pare sa fie o tema indeajuns de importanta pentru agenda nationala. Din pacate, dezbaterea publica e confiscata, intr-o avalansa dramatica pentru tara, de subiecte minore.

De altfel, mi se pare rau prevestitoare indiferenta cu care suntem pe cale sa ratam Anul Centenar. Aceasta aniversare a unui secol de la Marea Unire ar trebui sa fie un moment de regasire si de bilant.

Mai sunt sase luni, totusi, din Anul Centenar si pana la preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Probabil ca se va incerca o salvare a aparentelor si intr-un caz, si in altul. De ce a durat Romania Mare doar 22 de ani? De ce e importanta aceasta reflectie? Se poate sustine pe propriile picioare la aproape trei decenii de la caderea comunismului?

M... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro