INTERVIU Fizician roman cu experienta de 20 de ani in cercetare: "In atmosfera exista elemente cancerigene si nu sunt monitorizate la nivel national"

INTERVIU Fizician roman cu experienta de 20 de ani in cercetare:

Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (UAIC) detine un aparat unic in tara, conceput de profesori, doctori si doctoranzi pregatiti aici. El, ca si principiu de functionare, este asemanator cu echipamentul folosit de NASA pentru monitorizarea rocilor de pe Marte, acel sistem Rovercam care are o autonomie, in sensul functionarii, deplasarii si culegerii de date. Uneori poate fi deplasat si in tara, dar este in faza de pilot si nu am inca un sistem adecvat de transport, pentru ca este o aparatura extrem de scumpa. Echipamentul, cu o vechime de trei-patru ani, are la baza un laser si un ansamblu de echipamente de spectroscopie avansate. De asemenea, am observat o dinamica destul de interesanta a concentratiilor de oxigen, de monoxid de carbon, de acid cianhidric si de alti compusi chimici aflati in atmosfera care pot si, de fapt, sigur influenteaza sanatatea oamenilor din zona. Atmosfera de deasupra Iasiului este influentata, pe de o parte, de sursele locale de poluare si, pe de alta parte, de sursele externe de poluare. Eu am facut o estimare pornind de la niste date de la Directia Judeteana de Statistica din Iasi tinand seama si de bibliografia de specialitate, care face o corelare intre numarul cazurilor de decese si cauza poluarii. In 2015, costurile sunt de 139.000 de euro, in 2016 sunt de 140.000 de euro. - laserul de la Magurele) pentru a dezvolta tehnici si metode de utilizare a acestor laseri de mare putere.

acum 79 luni (10 Sep 2017)

Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (UAIC) detine un aparat unic in tara, conceput de profesori, doctori si doctoranzi pregatiti aici. Echipamentul poate sa monitorizeze din punct de vedere chimic atmosfera terestra pana la 10-15 kilometri. Conferentiarul Silviu Gurlui, directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri din cadrul Universitatii, explica de ce Bucurestiul sta pe primul loc la poluarea cu particule PM2,5. "Weekend Adevarul": Coordonati laboratorul in care exista singurul aparat din tara capabil sa vizualizeze chimic si sa descifreze atmosfera terestra pana la 10-15 kilometri. Silviu Gurlui: Proiectul la care faceti referire este finantat de Agentia Spatiala Romana. In cadrul acestuia, am dezvoltat un echipament - singurul din tara, in momentul de fata - care investigheaza compozitia chimica a atmosferei la altitudini de pana la 10 kilometri. Adica putem observa ce se intampla in atmosfera din punct de vedere chimic, ce compusi chimici apar sau dispar, ce compusi ajung fie de la sol, fie din zonele invecinate. Sistemul conceput de noi este singurul care poate sa urmareasca evolutia lor in spatiu si timp. L-am conceput aici, sub coordonarea mea, si va pot spune ca nu sunt multe astfel de sisteme in lume. El, ca si principiu de functionare, este asemanator cu echipamentul folosit de NASA pentru monitorizarea rocilor de pe Marte, acel sistem Rovercam care are o autonomie, in sensul functionarii, deplasarii si culegerii de date. Acest echipament inregistreaza compozitia chimica a unor roci, a atmosferei de acolo si, prin tehnici specifice, aceste date sunt trimise in laboratoarele NASA si apoi sunt decelate. Aparatul nostru este amplasat aici, in Laboratorul de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri. Uneori poate fi deplasat si in tara, dar este in faza de pilot si nu am inca un sistem adecvat de transport, pentru ca este o aparatura extrem de scumpa. Echipamentul, cu o vechime de trei-patru ani, are ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro