INTERVIU Femeie-ofiter pe front, in Afganistan. De la Scoala de Muzica la artilerie
Intre Martisor si 8 Martie, o perioada dedicata indeobste sexului frumos, va prezentam o serie de interviuri in care aceste femei va vor spune care sunt povestile lor de viata, cat de misogina este societatea si cum au reusit sa faca performanta in "lumea" barbatilor. Asa a inceput cariera de militar profesionist a clujencei Oana Anton (27 de ani), locotenent de artilerie in Batalionul 2 de Infanterie Calugareni, care a luptat in Afganistan, acum patru ani. Mi-am asumat de la inceput si nu mi s-a parut o discrepanta asa de mare fata de mediul civil. Ca sa va fac o comparatie cu mediul civil - sa zicem ca ai o intreprindere mare, unde e nevoie de mai multe departamente ca sa functioneze, departamentul de resurse umane, departamentul de mentenanta. Spre exemplu, daca vorbim de Artilerie, vorbim de o baterie de armament de artilerie, de tunuri, de obuziere, de aruncatoare de bombe, care executa foc, avand ca misiune sprijinul infanteriei.
"Adevarul" continua seria de interviuri cu femei puternice care au spart tiparele traditionale. Pilot, soldat, chirurg, fotojurnalist de razboi, alpinist sau astrofizician la NASA. Intre Martisor si 8 Martie, o perioada dedicata indeobste sexului frumos, va prezentam o serie de interviuri in care aceste femei va vor spune care sunt povestile lor de viata, cat de misogina este societatea si cum au reusit sa faca performanta in "lumea" barbatilor.
"Cand am rostit juramantul la Academie, unde spui , am simtit un fior, am constientizat intr-un fel ca trebuie sa-mi respect juramantul". Asa a inceput cariera de militar profesionist a clujencei Oana Anton (27 de ani), locotenent de artilerie in Batalionul 2 de Infanterie Calugareni, care a luptat in Afganistan, acum patru ani. Nu sunt multe femei-soldat in armata, dar Oana spune ca nu se fac diferente intre femei si barbati. A fost a doua generatie de fete admise la liceul militar si, chiar daca nu toti baietii mai mari le priveau prietenos, lumea militara s-a adaptat in scurt timp la schimbare.
Cum ati ajuns la liceul militar?
Pana in clasa a VII-a am fost la Liceul de Muzica din Cluj-Napoca. La 14 ani mi-am dat seama ca nu mi se potriveste muzica si ca nu vreau sa merg pe acest drum. Intr-o zi am vazut la televizor un reportaj despre prima generatie de fete la liceul militar. M-am interesat apoi si am vazut ca la Colegiul Militar din Alba Iulia este cea mai mare medie la admitere din zona Ardealului. Mi-am zis ca ar fi foarte tare daca reusesc sa intru si eu aici, la ce medii mari de admitere au, si m-am dus.
Mama e profesoara de muzica si a zis, cand eram mica, sa incerc si eu pe drumul acesta.
Nu pot sa spun ca profesia mea e foarte dura. A fost de acord, noua ne-a placut foarte mult media de admitere, era foarte mare, si uniforma e frumoasa, atragatoare. Cand le-am vazut pe acele fete, nu mai mult d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro