INTERVIU Economistul Cristian Socol:"Mecanismele de tip offshore sunt imorale, nu neaparat ilegale"

INTERVIU Economistul Cristian Socol:

Ne putem uita la statistici de unde vin banii - in 2015 ponderea medie a economiei subterane in PIB in tarile UE era de 18%, economia subterana ce reprezinta 30,6% din PIB in Bulgaria, 28,6% din PIB in Romania, 27,8% din PIB in Turcia, 27,7% in Croatia, Estonia 26,2% din PIB, Lituania 25,8% din PIB iar Polonia si Letonia cate 23,3% din PIB fiecare (a se observa ca tarile cele mai sarace si cu cele mai mari inegalitati din UE se regasesc aici!) Sau ne putem uita in Rapoartele Consiliului Fiscal unde vedem cum evaziunea totala la plata impozitelor si taxelor se ridica la 100 miliarde lei anual (23 miliarde de euro) din care trei sferturi vine din frauda la TVA.

acum 95 luni (7 Apr 2016)

>

Cristian Socol: Paradisul fiscal este un loc in care merg "sa se relaxeze" cei ce vor sa ocoleasca plata impozitelor si taxelor. Oferta este reprezentata de societati offshore, companii inregistrate in aceste paradisuri fiscale, companii care nu cer foarte multe informatii legate de proprietarii conturilor, ofera anonimat si de multe ori promit protectie impotriva actiunilor autoritatilor legate de provenienta banilor. Cererea vine de la oameni de afaceri, politicieni, actori, sportivi s.a. Intermediarii care faciliteaza deplasarea banilor in paradisurile fiscale sunt societati de consultanta fiscala, case de avocatura si banci. Marile companii de consultanta fiscala isi pregatesc juniorii rotindu-i prin tari pentru a putea invata si folosi toate portitele pentru asa numita optimizare fiscala - utilizarea tuturor oportunitatilor legale (dar imorale) pentru a micsora impozitele si taxele platite.

Paradisurile fiscale in inima UE au aparut pentru a satisface nevoia de optimizare fiscala, mai ales pentru indivizi si companii care traiesc / au afaceri in tarile cu impozite si taxe consistente, mai ales sisteme de impozitare progresiva, taxe pe avutie s.a.m.d. Sunt entitati care foarte probabil considera ca platesc prea mult catre stat si care, pe de alta parte, prefera sa-si ascunda adversitatea fata de principiile modelului social european - model care in prezent are afectati toti pilonii de functionare.

Stim ca sunt imorale aceste mecanisme de a fugi de fiscalitate prin mecanisme offshore. Cine legitimeaza aceste mecanisme si de ce marile puteri si institutiie conomice le tolereaza ca sa nu zic ca le protejeaza? Presiunea exercitata de problemele bugetare, inechitatea masurilor de austeritate, cresterea inegalitatilor, reducerea ponderii din PIB alocata remunerarii fortei de munca si explozia ratei de deprivare materiala, mai ales in randul tinerilor, va fi enorma.

O solutie simplu de aplicat este ca firmele (mai ales cele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro