INTERVIU Cuzin Toma, actor: "La 7 ani, mi-am strans bani intr-un borcan sa ma duc sa cumpar speranta de la balci"

INTERVIU Cuzin Toma, actor:

Cred ca ar trebui sa vorbeasca despre asta cei care ma stiu de atunci sau de dinainte de actorie, pentru ca eu am o viata inainte de actorie si o viata dupa actorie. Dar invatam cu doua saptamani inainte de vacanta ca sa-mi iau media de trecere, nu am ramas corigent, nu am ramas repetent si am luat BAC-ul cu o medie de 8. Eu asa am fost invatat, de aici transferul in interes de serviciu din functia de miner in functia de balerin, in capul meu era ca trebuie sa am ani pe cartea de munca. Dar eu cred ca se vor schimba lucrurile, de-aia nici nu am plecat, de-aia nici nu-mi educ copiii sa plece din tara, pentru ca eu cred ca de ei si de colegii lor depinde viitorul. Initial, eu trebuia sa ma angajez cu jumatate de norma, dar, dupa o luna de pregatire, directorul a fost atat de incantat de mine, incat mi-a facut contract cu salariu intreg, dar oricum era un salariu mic fata de cat castigam in mina. Dar nu conta la vremea aia salariul, cand esti foarte tanar si vrei sa faci altceva nu prea te gandesti la cat castigi atunci, te gandesti ce poti sa faci ca sa castigi mai mult mai tarziu, atunci cand chiar ai nevoie. Eu m-am dus la cerere de frica, nu care cumva sa uite de mine si sa ma ia la 30 de ani, pana la 35 de ani armata era obligatorie. In armata erau 300 de adolescenti, fiecare cu bagajul lui de cunostinte si cu educatia lui, dar acolo toti eram imbracati la fel, iar bataia de joc pe care o primeai ca soldat o primeai nu de la cadrele militare angajate, ci mai mult de la colegii tai mai mari. Pentru ca eu veneam de pe santier, nu veneam de la tara, nu veneam dintr-un oras de provincie, nu veneam de niciunde. Ma hotarasem sa dau la Sport si mama ei m-a invatat sa vorbesc, sa scriu cat de cat corect si asa am intrat la Facultatea de Sport, dar nu am terminat-o, pentru ca in 2002 m-am apucat de Actorie. Prin simplele discutii, Andi a reusit sa ma faca sa vad dincolo de un cuvant si sa ma faca pe mine sa ma vad dincolo de ce vreau sa spun. Mi-a placut mult, mi-a placut procesul, mi-a placut de mine, am inceput sa pot sa-mi exprim gandurile, mi-a placut ca am inceput sa-mi inteleg anumite ganduri, sentimente, emotii, mi-a placut ca am inceput sa pot comunica, cred ca asta mi-a placut foarte mult, asta m-a tinut si nu mi-a mai dat drumul. Am dat proba, nu stiam ce se intampla, am venit cu o propunere de abordare a textului, am venit cu ceva in plus, m-am gandit dincolo de textul de la proba si asta le-a placut la mine. De exemplu, in primul sezon, personajele jucate de mine si de Adrian Vancica erau secundare, eu trebuia sa apar doar in trei episoade, dar mi-am facut bine treaba. Daca mi-am dorit ceva, mai ales in ultimii ani cand am avut dezamagirile mele, ma refer strict la meserie, a fost sa fac ceva sa nu mai depind de meserie, sa nu mai traiesc din actorie. Eu am ajuns la 40 de ani si e foarte greu sa nu ai o siguranta dupa 20 de ani de munca, adica e obositor psihic, si cam asa traieste toata societatea.

acum 75 luni (2 Dec 2017)

Cuzin Toma este, fara doar si poate, cel mai simplu om celebru pe care l-am cunoscut. Am tras concluzia cu mult inainte de a-mi marturisi, spre sfarsitul interviului, ca nu stie cum sa fie popular: "Eu inca n-am invatat sa fiu omul de succes. Nu mi l-am asumat si nu cred ca mi-l voi putea asuma vreodata". Cuzin Toma are ceva din intelepciunea lui Moromete, ceva din stilul zglobiu al lui Creanga de a-si povesti amintirile si ceva din modestia omului simplu de la tara, care, brusc, s-a trezit in Capitala. Nu stie exact de ce, isi dorea mai mult, desi nu avea visuri marete. Voia sa faca orice, dar cu doua conditii: sa faca bine si sa evolueze. A terminat liceul, a devenit electrician si a coborat in mina vreme de 14 luni. Apoi a vrut sa simta, asa ca s-a transformat din miner in dansator al Ansamblului "Doina Gorjului", desi habar n-avea sa danseze. A urmat armata, unde s-a dus de bunavoie si de unde a fugit cand nu i-au dat permisie sa-si vada iubita. Fata de care s-a indragostit fulgerator la 16 ani si de care nu s-a mai despartit niciodata. Eu eram miner si intrasem intr-o familie de artisti", isi aminteste zambind. Nu si-a dorit sa devina actor, la admitere s-a prezentat din ambitia de a le demonstra unor amici cat de mult gresesc. Actoria l-a ajutat sa se descopere si l-a invatat sa fie autentic. Probabil asta este si motivul pentru care nu se va obisnui niciodata cu succesul si va ramane mereu cel mai simplu om celebru.

"Weekend Adevarul": Citindu-ti biografia, am fost surprinsa sa aflu ca, de fapt, Cuzin este numele mic. Pe nasa mea o chema Cuzina si asa s-au gandit sa masculinizeze numele si m-au botezat Cuzin. De fapt, este un nume mai vechi de familie, care s-a pastrat de-a lungul anilor si s-a transformat in nume de botez. Era un santier care apartinea de Hidrocontructia SA pe care o stim astazi. Ne jucam toata ziua, nu aveam Facebook, nu aveam internet, exista cate un televizor la sase case. Ne jucam toate jocurile copi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro