Interviu cu William Totok, membru al Consiliului stiintific al IICCMER: O lege "anticomunista" ar interzice statuia lui Adrian Paunescu

217/2015) pentru că precedenta era "vagă" și "nu ţinea cont de forma specifică a fascismului romanesc, adică, in primul rand, de legionarism, care fusese cea mai vizibilă şi cea mai răspandită formă a extremismului de dreapta". De ce era nevoie de o nouă lege privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvarşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii? W.T.: Legea precedentă era vagă şi nu ţinea cont de forma specifică a fascismului romanesc, adică, in primul rind, de legionarism, care fusese cea mai vizibilă şi cea mai răspandită formă a extremismului de dreapta. Faptul că IICCMER ignoră crimele comise in ultimii 20 de ani ai regimului comunist la frontiera de vest a ţării, unde sute de oameni au fost torturaţi, condamnaţi şi impuşcaţi de către militari care pot fi identificaţi şi traşi la răspundere, este simptomatic pentru politica unilaterală a institutului. De ce credeți că lipsesc scriitorii evrei din manualele romanești (Mihail Sebastian, Marcel Blecher, Tristan Tzara etc.), ține de ignoranța celor care fac programa sau este vorba de o formă de naționalism? Este o tactică similară cu cea folosită de partide radicale de dreapta din Occident care au renunţat, de pildă, la propaganda antisemită deschisă, utilizand, in schimb, o serie de coduri antisemite pentru a ocoli o coliziune cu prevederile Codului Penal.

acum 102 luni (31 Aug 2015)

William Totok, scriitor și jurnalist stabilit la Berlin, membru al Consiliului Științific al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului in Romania - "Elie Wiesel", spune că era nevoie de o nouă lege "antilegionară" (Legea nr. 217/2015) pentru că precedenta era "vagă" și "nu ţinea cont de forma specifică a fascismului romanesc, adică, in primul rand, de legionarism, care fusese cea mai vizibilă şi cea mai răspandită formă a extremismului de dreapta".

Totok, membru intre 1972 și 1975 al grupului de scriitori germani contestatari "Aktionsgruppe Banat", deţinut politic pentru "propagandă impotriva oranduirii socialiste" (1975-1976), este și membru al Consiliului Știinţific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), din care declară că s-a autosuspendat o dată cu acest interviu, pentru perioada cat profesorul Radu Preda se află in fruntea acestei instituții. Dar Totok susține că IICCMER ar fi trebuit să gandească mai demult o lege separată "anticomunistă", care să limiteze "prezenţa in spaţiul publicistic a celor care au tămaiat regimul naţional-comunist şi continuă să promoveze in mod voalat imaginea pozitivă a naţionalismului şi şovinismului ceauşist".

William Totok argumentează că "dacă ar exista o astfel de lege, nu ar exista o statuie ridicată in memoria lui Adrian Păunescu şi nici o stradă care poartă numele generalului Vasile Milea".

W.T.: Nu este vorba de poziţii ireconciliabile, poţi fi fără probleme antilegionar şi, in acelaşi timp, impotriva crimelor comunismului. 217/2015, modificate, a starnit o avalanşă publicistică, intreţinută mai ales de cateva persoane gălăgioase, specializate in reabilitarea unor figuri care in trecut au ieşit in evidenţă ca extremişti de dreapta. In acest context, a ieşit la suprafaţă şi acea spumă verde murdară a vechilor legionari şi a neo-legionarilor care au ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro