INTERVIU cu Traian BASESCU: Pentru Romania este vital ca la Chisinau sa vina un guvern pro Vest, nu pro Moscova

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, considera ca actuala conducere a Romaniei greseste cand nu reactioneaza fata de lupta politica de la Chisinau, deoarece tara noastra poate pierde astfel numeroasele investitii, mai ales umane, pe care le-a facut la stanga Prutului. De aceea, ce a facut presedintele Timoftei, chiar cu pretul unei aparente incosecvente in decizii, a fost sa evite alegerile anticipate, incercand sa mai dea o sansa fortelor proeuropene sa isi revina dupa acuzatiile de coruptie legate de miliardul de dolari care a disparut din bancile moldovenesti. Si, de ce sa nu recunoastem, mai exista chiar si declaratia lui Sturza ca sunt politicieni de la Bucuresti santajati de Plahotniuc pentru ca le-au placut fetitele de la Chisinau. Aici nu e vorba de amestec, ci de sprijinul pe care putea sa il dea Romania in conditiile in care Federatia Rusa este extrem de puternica si in structurile statului moldovean, si in structurile politice, si in societatea moldovena si in mass media. O avem pe doamna Ecaterina Andronescu, care stim ca este o distrugatoare de invatamant modern si care probabil va putea citi plagiatele in cheia descoperirilor epocale si nu a plagiatului ordinar, il avem pe domnul Pieleanu, un mare atasat de PSD, avem rectorul SNSPA-ului, de fapt fostul Stefan Gheorghiu pana la urma. Indiferent cine administreaza aceasta ferma, ea trebuie pastrata la stat, pentru ca este un rezervor de vreme rea, si noi, ca si alte tari, trebuie sa asiguram capacitatea statului de a oferi hrana populatiei pe timp de criza.

acum 97 luni (18 Jan 2016)

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, considera ca actuala conducere a Romaniei greseste cand nu reactioneaza fata de lupta politica de la Chisinau, deoarece tara noastra poate pierde astfel numeroasele investitii, mai ales umane, pe care le-a facut la stanga Prutului. Traian Basescu arata, intr-un interviu pentru Romania libera ca presedintele Republicii Moldova incearca sa evite acum alegerile anticipate, care ar fi dezastruoase pentru fortele pro-europene, afectate de scandalul miliardului de dolari disparut din bancile moldovenesti.

Comentand situatia din Romania, Traian Basescu afirma ca guvernul condus de Dacian Ciolos nu este nici pe departe tehnocrat, in Executiv fiind numiti, de fapt, oameni ai partidelor impusi premierului in schimbul sustinerii guvernului in parlament.

Traian Basescu: Daca ar fi sa analizam ultimii doua zeci si cinci de ani de politica din Republica Moldova, ar fi o boala lunga. Ar fi bine sa ne fixam pe ce este acum si perspectivele de acum. Nu neaparat prorus, pentru ca nu a cedat la planul de federalizare al Republicii Moldova propus de Moscova. Mai mult, a respins ideea chiar cu cateva minute inainte ca Putin sa se urce in avion, pentru a veni sa semneze impreuna cu Voronin federalizarea.

T.B.: Coruptia a inceput ca si in Romania din vremea regimului comunist, iar coruptia de tip capitalist a inceput sa ia amploare o data cu mandatul lui.

R.L.: Cei 500.000 de cetateni romani din Republica Moldova ce ar putea astepta acum? Si aici sunt diferente de nuante. De aceea, ce a facut presedintele Timoftei, chiar cu pretul unei aparente incosecvente in decizii, a fost sa evite alegerile anticipate, incercand sa mai dea o sansa fortelor proeuropene sa isi revina dupa acuzatiile de coruptie legate de miliardul de dolari care a disparut din bancile moldovenesti. Eu stiu foarte bine discutiile lor interne despre cine sa aiba procurorul general, cine sa aiba seful SIS-ului , cine sa aiba seful internelor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro