Interviu cu soprana Mariana Nicolesco: "Cantul este expresia suprema a relatiei noastre cu Creatorul"

Si apoi, cum as putea uita emotia lor, a tuturor, entuziasmul acestor tineri cu voci atat de frumoase si aspiratii atat de inalte, cum as putea uita explozia de aplauze si ovatii nesfarsite dupa ce au ascultat si au vazut pe videoecran interpretarile mele din operele "La Vestale" de Spontini, "La Wally" de Catalani si "Macbeth" de Verdi, prezentate ca omagiu adus memoriei Haricleei Darclée? Am colaborat cu el in momente extraordinare, in Concertele lui de adio cu Cleveland Symphony Orchestra, interpretand "Requiemul" de Verdi, la Teatrul alla Scala din Milano in premiera mondiala a operei "Un Re in ascolto" de Luciano Berio si apoi la Ierusalim, la 3.000 de ani ai Orasului Sfant, in premiera mondiala cu "Seven Gates of Jerusalem" de Krzysztof Penderecki, in care partea sopranei era compusa pentru vocea mea. Cu o jumatate de ora inainte de inceperea festivitatii de deschidere si ploaia si vantul se potoleau insa ca prin minune, publicul umpland sala pana la refuz si aplaudand cu entuziasmul dintotdeauna recitalul inaugural sustinut de soprana Silvia Micu si de tenorul Ioan Hotea, laureati ai Premiului I si respectiv al Marelui Premiu Darclée la editia precedenta a Competitiei, acompaniati la pian de Alexandru Petrovici. Considerand ca lucrul cel mai important e sa ne depasim in permanenta propriile limite, am tinut ca si la aceasta editie a Concursului Darclée sa fie premiati cat mai multi artisti de talent, care au primit Premiul celui mai bun tanar interpret, Premiul Fundatiei Darclée, Premiul Special al Juriului si Premiul de Excelenta, oferite de Alpha Bank, de Asociatia Prietenii lui Jean Boghici si de Consiliul Judetean Braila. Dupa peste patru ore de stralucire muzicala si de entuziasm general, Gala Laureatilor s-a incheiat, ca si in seara precedenta, pe Esplanada Dunarii, cu celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi, reluat de mai multe ori de tinerii artisti laureati, carora m-am alaturat cu mare bucurie.

acum 74 luni (14 Aug 2017)

Din 1995, Braila este an de an, gazda Festivalului si Concursului International de Canto "Hariclea Darclée", dedicat memoriei legendarei soprane, manifestari asezate sub inaltul patronaj UNESCO. In virtutea acestui crez si a faptului ca din 1995 incoace s-au inscris la Concursul Darclée de la Braila peste 2.700 de tinere talente din 50 de tari si din cinci continente, mi-a fost acordat titlul de Artist UNESCO pentru Pace. Un ideal, de asemenea, de comuniune. Imi amintesc ca la inceputuri multi dintre concurenti ar fi vrut sa-i ascult fara martori, or eu le-am insuflat ideea ca cel mai important lucru e sa facem muzica impreuna, sa gresim impreuna, sa ne corectam impreuna, sa traim impreuna bucuria muzicii, iar azi nimeni nu se mai teme de greseli, invatam din ele si aplaudam cu entuziasm progresele si performantele colegilor. Desi nu a intrat in fazele superioare ale concursului, ea imi multumeste din adancul inimii pentru minunata revelatie pe care a trait-o si ma roaga sa-i spun cum ar putea face pentru a-si implini visul de a canta bine.

Si apoi, cum as putea uita emotia lor, a tuturor, entuziasmul acestor tineri cu voci atat de frumoase si aspiratii atat de inalte, cum as putea uita explozia de aplauze si ovatii nesfarsite dupa ce au ascultat si au vazut pe videoecran interpretarile mele din operele "La Vestale" de Spontini, "La Wally" de Catalani si "Macbeth" de Verdi, prezentate ca omagiu adus memoriei Haricleei Darclée?

Ce reprezinta azi in lumea muzicii Concursul International de Canto "Hariclea Darclée" si cursurile dvs.

Aceste manifestari sunt adevarate instante salvatoare in contextul degradarii generale, al declinului competentelor, al decaderii exigentelor in lumea spectacolului de opera, in care regizorii, cu complicitatea teatrelor, cauta sa fie vedete, sa treaca fara niciun respect peste librete si partituri, sa incropeasca reprezentatii fondate pe cultul uratului, pe scandal si publicitate desantata, in dispretul mi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro