Interviu cu presedintele Consiliului Concurentei: "Cazul fratilor Micula, un experiment facut pe pielea noastra"

Romania este prinsa la mijloc intre decizia Curtii de Arbitraj de la Washington si aceasta a Comisiei Europene, cea din urma solicitand recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri "suedezi": Ioan si Viorel Micula(not.red. Ne-a venit ideea de a introduce masuri asiguratorii in cazurile de ajutor ilegal analizate de CE, deci practic de a le plati despagubirea dispusa de Curtea de Arbitraj intr-un cont blocat, de la cazul "baietilor destepti", aflat si in atentia CE. B.C.: CC a sanctionat 25 de companii de pe piata comercializarii produselor alimentare, respectiv 4 retaileri si 21 de furnizori ai acestora, cu amenzi in valoare totala de aproximativ 35 de milioane de euro. B.C.: La sfarsitul anului trecut, am declansat o noua investigatie, care vizeaza posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de alte lanturi de retail din Romania, si anume Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Romania Hypermarche SA -Cora, Kaufland Romania SCS si furnizori ai acestora.

acum 110 luni (6 Apr 2015)

Romania este prinsa la mijloc intre decizia Curtii de Arbitraj de la Washington si aceasta a Comisiei Europene, cea din urma solicitand recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri "suedezi": Ioan si Viorel Micula(not.red. - fratii Micula au beneficiat de o serie de facilitati fiscale, in baza unui tratat bilateral romano-suedez, incheiat cu multi ani inainte ca Romania sa devina stat membru al UE, acestia venind in tara noastra ca investitori straini, din Suedia).

Cazul, ce pare sa fie primul de pana acum, arata cum dezacordul dintre marile puteri este resimtit de Romania. In ceea ce priveste amenzile-record cu care au fost sanctionate Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora, par sa marcheze inceputul investigatiilor pe retail, Consiliul Concurentei avand in derulare o noua ancheta ce implica alte patru mari magazine si furnizorii lor. Este vorba despre Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Romania Hypermarche SA - Cora si Kaufland Romania SCS, inspectorii verificand o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare. Patru investigatii au fost deschise pentru a se verifica modul in care au fost atribuite contractele cu bani publici: Programul "Laptele si cornul" la Giurgiu, o posibila intelegere intre participantii la licitatiile organizate de Transgaz SA, felul in care au participat companiile la licitatia organizata de APIA si o posibila fixare a preturilor la achizitia cerealelor. Exista insa si vesti bune pentru companiile ce doresc sa apeleze la politica de clementa.

Unul dintre cazurile legate de ajutorul de stat este cel al fratilor Micula. Pe de o parte, CE solicita Romaniei sa recupereze banii, iar pe de alta parte oamenii de afaceri suedezi au castigat un proces la Washington impotriva statului si ameninta cu noi procese daca trebuie sa returneze ajutorul de stat. Fratii Micula au castigat un proces la Curtea de Arbitraj de la Washington si au obtinut niste despagubiri, iar U... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro