Interviu cu Mos Craciun, personajul enigmatic care ajunge de 17 ani in Targoviste: "Fur mereu din aerul pe care il respira tanara generatie"

Interviu cu Mos Craciun, personajul enigmatic care ajunge de 17 ani in Targoviste:

Au fost ani cand am venit cu trasura, pentru ca nu era zapada, am venit cu caleasca trasa de cai albi, am venit cu masina pompierilor, am coborat de pe franghie la Turnul Chindiei, am venit calare pe Rudolf, dar si pe apa cu barca. La Primaria Targoviste am fost colindat de cel mai mare numar de colindatori din istorie, peste 4.000 de copii, aratand celor care conduc administratia locala ca au o mare responsabilitate pentru educatia lor.

acum 78 luni (25 Dec 2017)

Cam de pe timpul primarului Iulian Furcoiu, deci de prin 2000-2001. Am trei zile in care ma intalnesc seara de seara, intr-un loc special amenajat in Piata Tricolorului. Mosul nu a plecat de la Targoviste pana nu le-a oferit cadouri tuturor copiilor care l-au colindat. Copiii sunt interesati in mod deosebit sa stea de vorba cu Mosul, sa il vada, sa-si dea seama ca este adevarat, ca parul si barba ii sunt adevarate. Nu o data mi s-a intamplat ca un prichindel sa ma traga de barba sa se convinga ca este reala. M-au colindat in acest an copii de la doua luni si pana la elevi de clasa a VIII. Cred ca Mosul e personajul cel mai fotografiat in cele trei zile cat sta in Targoviste, de mii de parinti si copii. Sunt rezistent si intotdeauna vin insotit de o craciunita care are grija de mine. Cu ce "masinarie" ajungi de fiecare data? In Laponia, la mine acasa am o trasura trasa de reni pe zapada, numai ca, venind in Europa se cam schimba timpul. Atunci rog gazdele pe la care trec, sa imi puna la dispozitie un mijloc de transport. Slava Domnului ca gazdele acestea sunt pline de imaginatie. Au fost ani cand am venit cu trasura, pentru ca nu era zapada, am venit cu caleasca trasa de cai albi, am venit cu masina pompierilor, am coborat de pe franghie la Turnul Chindiei, am venit calare pe Rudolf, dar si pe apa cu barca. In afara de cele specifice varstei, din scrisori citesc ca ei cer jocuri care tin pasul cu tehnologia. Pe de alta parte, sunt de parere ca trebuie lasata posibilitatea visului in copilarie. Am spus mereu ca indiferent ce varsta ai, daca nu mai pui intrebarea "de ce", este un semn de batranete. De obicei, ruda mea, Sfantul Nicolae, este cel cu nuiaua, dar am avut o discutie si cu el si m stabilit ca trebuie sa vorbim inaintea de a oferi o nuia, pentru ca educatia nu se face prin bataie. La Primaria Targoviste am fost colindat de cel mai mare numar de colindatori din istorie, peste 4.000 de copii, aratand celor care conduc administratia locala ca au o mare respon... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro