Interviu cu ministrul Bogdan Aurescu: Se lucreaza la un parteneriat strategic Romania-China

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu (41 de ani), considera ca regimul de sanctiuni impotriva Rusiei ar trebui mentinut pana cand Crimeea va reveni intre granitele Ucrainei. Despre ideea agentiei Agerpres, cu finantare importanta din bugetul de stat, de a publica articole de propaganda din presa ruseasca, Aurescu este de parere ca "e optiunea fiecarei agentii, in functie de posibilitatile financiare". B.A.: Important este ca la nivelul NATO si UE, unde aceste state sunt membre, pozitiile sunt consensuale atat in ceea ce priveste regimul de sanctiuni adoptat de UE, cat si in cazul masurilor de reasigurare luate de NATO. B.A.: Avem multe proiecte pe agenda comuna, pe care le-am discutat in luna februarie cu omologul meu cu ocazia vizitei pe care a facut-o la Bucuresti: acordul de mic trafic de frontiera a fost trimis spre avizare Parlamentului ucrainean, am promisiunea ca procesul de ratificare se va accelera, am convenit sa vizitam regiunile de granita unde locuiesc minoritati romanesti, respectiv ucrainene si sa inmanam primele permise de trecere a frontierei. Totusi, in contextul in care se vorbeste tot mai mult, inclusiv la varful NATO, despre razboiul informatic, o agentie de stiri care traieste in parte pe banii statului roman face propaganda ruseasca… B.A.: Chestiunea razboiului informational o tratam cu toata atentia si la nivelul UE si la nivelul NATO, dar in egala masura constat ca cititorii romani sunt destul de critici pentru a intelege cum e prezentata o informatie, mai ales ca sunt foarte multe surse de informare.

acum 64 luni (7 Apr 2015)

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu (41 de ani), considera ca regimul de sanctiuni impotriva Rusiei ar trebui mentinut pana cand Crimeea va reveni intre granitele Ucrainei. Seful diplomatiei romane a evitat sa spuna daca tara este cu adevarat amenintata de Rusia, explicand ca "nu poate face astfel de evaluari".

Despre ideea agentiei Agerpres, cu finantare importanta din bugetul de stat, de a publica articole de propaganda din presa ruseasca, Aurescu este de parere ca "e optiunea fiecarei agentii, in functie de posibilitatile financiare". Ministrul de Externe a insistat ca nu e de competenta lui sa comenteze in ce masura din afara s-ar putea intelege ca statul roman sustine propaganda ruseasca printr-o agentie de stiri publica. In ceea ce priveste parteneriatul strategic cu China dorit de Victor Ponta, seful diplomatiei crede ca "relatia cu China are deja un caracter strategic, mai ales din punct de vedere economic", subliniind ca se lucreaza "la adancirea acestui parteneriat cu China, care are mai ales o importanta economica".

Rusia a reamintit recent Occidentului ca este o superputere, ca poseda un arsenal nuclear important si ca sta cu degetul pe tragaci.

Bogdan Aurescu: Cred ca aceste mesaje nu reprezinta chiar o noutate, fiindca se inscriu intr-o anumita logica de conduita asertiva, altii ar spune agresiva, pe care Rusia o are de mai bine de un an incoace. Nu le vad ca pe niste mesaje izolate trimise comunitatii occidentale, ci ca pe o continuitate a unei pozitii cu care noi nu putem fi de acord.

Totusi, Rusia si-a declarat destul de rar intentiile atat de clar si in acelasi timp atat de amenintator.

B.A.: Am vazut ca voci de la Kremlin au negat ca ar fi fost reale. Cred ca mesajele Rusiei, ca reactie la masurile de reasigurare luate de NATO in flancul sau estic, sunt nepotrivite.

B.A.: Pana cand toate punctele Acordului de la Minsk vor fi puse in aplicare, iar ultimul pas care ar trebui sa se intample... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro