Interviu cu Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche: Avem nevoie de eroi intreaga viata

Parintii si profesorii pot afla, in cadrul unor ateliere sustinute de consilieri in educatie si de psihoterapeuti, cat de importanta este lectura pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a copiilor si care sunt cele mai bune metode pentru a-i motiva pe acestia sa citeasca. Alaturi de atelierele deja clasice, vom avea in premiera ateliere de storytelling in limbile engleza, germana, maghiara, spaniola, dar si ateliere interactive pentru copiii cu deficiente de auz si de vedere, ateliere de dezbateri in care participantii isi pot dezvolta gandirea critica si ateliere de booktubing pentru copiii care vor sa invete cum pot impartasi cu ceilalti ceea ce citesc prin intermediul vlogurilor. Eveniment Festivalul "Narativ" se desfasoara in acest weekend la Colegiul National "Cantemir Voda" din Bucuresti si este destinat in principal copiilor cu varste intre 3 si 14 ani, care, alaturi de Nara si Tiv, ghizii aventurosi ai festivalului, vor desena, vor compune muzica, vor face teatru si recenzii video, vor invata tehnici de dezbatere, vor schimba carti intre ei si chiar vor inventa propriile povesti. Si, pentru ca obiceiul lecturii se creeaza cu sprijinul adultilor de acasa si de la scoala, organizatorii au pregatit o serie de conferinte pentru parinti si profesori sustinute de catre specialisti in educatia nonformala si psihologia copilului.

acum 35 luni (28 Oct 2017)

Irene Arsene este directoarea Editurii Curtea Veche, una dintre primele edituri aparute in Romania dupa 1989, si presedinta Asociatiei Curtea Veche, create din dorinta de a le facilita copiilor accesul la lectura. De aici si crearea programului national de lectura #cartilecopilariei, dar si organizarea Festivalului "Narativ", aflat deja la a treia editie.

RL: De ce ati simtit nevoia infiintarii unei asociatii si cu ce scop ati creat-o?

Irene Arsene: Am infiintat Asociatia Curtea Veche acum trei ani, atunci cand am descoperit cat de grava este problema lipsei accesului la carte al copiilor din Romania, in special al celor din mediul rural. Din 2014, anul infiintarii Asociatiei, prin programul national de lectura #cartilecopilariei, am donat zeci de mii de carti in peste 200 de sate din Romania. Am organizat atelierele de lectura "Narativ" in intreaga tara pentru a sadi placerea lecturii in randul copiilor, pentru a-i ajuta sa descopere cartile intr-un mod interesant, interactiv, inedit si sa nu mai considere cititul ceva plictisitor, care tine de obligatiile lor scolare. Atelierele noastre de lectura interactiva ii ajuta pe copii sa descopere cartile prin intermediul unor abordari originale, creative: teatru de umbre, tribunalul personajelor, jurnalism, spectacole de lectura, rime si ghicitori, povesti pe muzica, benzi desenate, storytelling, scenografie, arhitectura, actorie, booktubing etc. Dincolo de aceste forme de prezentare, le oferim intotdeauna copiilor carti potrivite pentru varsta lor - carti cu desene pentru cei mai mici, dar si mari opere literare repovestite pentru cei mai mari. Toate activitatile de la Festivalul Narativ sunt construite pe baza unor mari opere ale literaturii universale - "Alice in Tara Minunilor", "Cocosatul de la Notre-Dame", "Peter Pan", "Robinson Crusoe", "O calatorie spre centrul Pamantului", "O mie si una de nopti", "Heidi", "Odiseea" si altele.

"Narativ - Festivalul de lectura pentru copii" este punc... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro