Interviu cu Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: Marirea salariilor din cresterea economica este extrem de periculoasa

Nu cred ca se va mai atinge cineva de aceste salarii, de cheltuielile sociale in general, in anii urmatori, daca vom avea nevoie de o ajustare a bugetului, date fiind experientele trecute, cu costurile platite de politic, economic, social.

acum 51 luni (4 Nov 2016)

Recenta initiativa a unui grup de deputati, de marire a remuneratiilor personalului sanitar, a celor din invatamant si asistenta sociala, starneste reactii negative.

Care este punctul dumneavoastra de vedere asupra ultimelor mariri de salarii initiate de un grup de deputati? Legea finantelor publice si Constitutia spun ca, atunci cand ai o decizie cu impact bugetar, trebuie o fisa financiara de estimare de impact atasata si prevazuta sursa finantarii.

I.D.: Avem o problema de legalitate, impact bugetar si sustenabilitate a masurii. Cat discutam despre cresteri de salarii, trebuie sa ne fie foarte clar ca ele au un caracter permanent. Nu cred ca se va mai atinge cineva de aceste salarii, de cheltuielile sociale in general, in anii urmatori, daca vom avea nevoie de o ajustare a bugetului, date fiind experientele trecute, cu costurile platite de politic, economic, social. Stiind ca e o cheltuiala permanenta, trebuie sa ne asiguram ca avem sursele de finantare care au aceeasi calitate, adica aceeasi natura permanenta.

Vectorii initiativei spun ca avem crestere economica si avem de unde.

I.D.: Toata discutia aceasta, ca "avem crestere economica si de aici finantam", mi se pare extrem de periculoasa.

I.D.: Si ati vazut in 2009 cat de sustenabil e sa finantezi cheltuieli permanente din venituri temporare, generate de o crestere economica iluzorie. Si acum discutam despre o crestere economica foarte mare, de 5,2% in primele sase luni, dar in conditiile in care creste consumul cu 10%.

Continuarea interviului o puteti citi in editia de vineri a ziarului Romania Libera. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro