Interviu cu Igor Botan, fondator al Platformei Civice Demnitate si Adevar: Bucurestiul devine Bruxelles-ul R. Moldova

-Cand vorbiti de cel de-al treilea va ganditi la liberalii lui Mihai Ghimpu, in vreme ce principalii doi vinovati ar fi Partidul Democrat condus de Marian Lupu si de Vlad Plahotniuc si Partidul Liberal Democrat al fostului premier Vlad Filat, aflat azi in inchisoare I.B.-Da. -Intre timp au fost facute unele arestari si chiar un fost premier se afla la inchisoare I.B.-Da, in Vlad Filat s-au investit cele mai multe resurse de incredere, de catre noi din societatea civila, dar si de catre partenerii din afara. Vlad Filat a fost incarcerat pe baza unui denunt facut de Ilan Shor, care spune ca i-a oferit lui Filat o mita echivalenta cu 250 de milioane de dolari pentru a obtine permisiunea acestuia pe vremea cand era premier de a deschide niste benzinarii in zona frontaliera in regim duty-free. I.B.-Mituire si santaj si controlul institutiilor de drept si reglementare, care cu acordul lui Filat si Ghimpu a avut loc, iar Plahotniuc si-a luat prin Partidul Democrat, procuratura anticoruptie, o parte importanta din sistemul judecatoresc, care a ajutat la operatiuni de spalare de bani, banca nationala.

acum 98 luni (18 Dec 2015)

Igor Botan, unul dintre liderii Platformei Civice "Demnitate si Adevar" din R. Moldova, cotata in ultimul spndaj de opinie cu 18 la suta, crede ca transformarea acestei miscari de strada in partid este utila pentru a substitui cele trei partide pro-europene, care s-au dovedit extrem de corupte. Botan nu vrea sa migreze spre politic si sustine ca partidul derivat din Platforma va fi monitorizat de liderii strazii. Reprezentantul Platformei Civice, cea care s-a ocupat de organizarea protestelor din Republica Moldova in ultimele 10 luni, spune ca "Bucurestiul devine Bruxelles-ul R.

-Republica Moldova se afla de aproape doua luni intr-o criza de guvern care blocheaza tara.

I.B.-Ma tem ca nu vor fi alegeri anticipate, desi pledez pentru ele: vorba e ca cele trei partide care se considera pro-europene au guvernat sase ani de zile au transformat o poveste de succes intr-o istorie horor; inca trei ani de zile cat mai poate dura mandatul lor nu se poate intampla nimic pozitiv si frica-mi ca daca ei mai raman la putere cu furturi si cu scandaluri, peste trei ani partidele pro-ruse ale domnilor Igor Dodon si Renato Usatii vor castiga majoritatea absoluta, nu majoritatea simpla care s-ar putea obtine la primavara daca ar avea loc anticipate. este divizata pe crirterii etno-lingvistice, de avutii si pe criterii integrationiste, pro-europenii si pro-euroasiaticii. O buna parte din electoratul proe-european este dezamagit si in sondaje se manifesta ca indecisi, Dodon si Usatii ar putea sa obtina o majoritate simpla, deocamdata, dar ramanerea la putere a celor trei partide pro-europene nu e o solutie: ei au furat miliardul, doi dintre ei cu participarea celui de-al treilea, care a fost arhitectul impartiri functiilor pe criterii politice.

-Cand vorbiti de cel de-al treilea va ganditi la liberalii lui Mihai Ghimpu, in vreme ce principalii doi vinovati ar fi Partidul Democrat condus de Marian Lupu si de Vlad Plahotniuc si Partidul Liberal Democrat al fostul... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro