Interviu cu fizicianul roman care "l-a intalnit pe Dumnezeu la CERN"

Interviu cu fizicianul roman care

Fizicianul si universitarul din Iasi a participat la un curs de perfectionare la CERN chiar inainte ca Romania sa devina pe 18 iunie 2015 membru in clubul de elita al cercetatorilor europeni: "CERN e o oportunitate si in acelasi timp, e, daca vreti, ce poate da Europa natiunilor mai bun: sa ramai sa lucrezi acasa la tine si sa fii cel mai bun din lume." In Centrul de Date CERN se proceseaza 1 petabyte de date in fiecare zi (aproximativ 210.000 de DVD-uri) pe 11.000 de servere cu 100.000 de procesoare. Nu in ultimul rind, firmele din Romania pot fi acreditate ca furnizori CERN (aici achizitiile sunt lansate mai intai tarilor membre), ceea va reprezenta o carte de vizita de platina intrucat tot ceea ce se utilizeaza in cadrul proiectelor de cercetare, de la cabluri electrice pana la calculatoare, servere si materiale speciale, trebuie sa fie de inalta tehnologie si de calitate. Ca in orice curs de programare, la cursurile pe care le-am parcurs la CERN se imbinau limbajul specific programatorilor, plin de acronime (C++, Python, ROOT, Monte Carlo), cu unele unelte software avand denumiri care imi aminteau de mitologia greaca (Athena, Pythia, Delphes, Atlantis) sau de literatura universala - Rucio (magarul din Don Quijote), raspunzator de cautarile in bazele de date. Se prefera denumiri de zei din "esalonul 2", de eroi sau de preotese cu rol de a determina sau intretine intrigile la "nivel inalt". Sunt fascinat tot timpul de modul in care informatia devine din ce in ce mai facila, adopt si testez imediat orice varianta noua de sistem de operare, limbaj de programare sau soft utilitar.

acum 104 luni (24 Jun 2015)

>

Daca faci un interviu cu fizicianul Catalin Agheorghiesei, n-ai de ales! Si totusi, la examenele cu studentii, profesorul de 46 de ani e in stare sa le dea unu-doua puncte in plus daca stiu sa povesteasca ceva despre viata unor filosofi greci, sa zicem Leucip sau Democrit, sau despre niste fizicieni precum Francois Englert si Peter Higgs (cei care au descoperit "particula lui Dumnezeu", Premiu Nobel pentru Fizica in 2013). Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta sunt marii umanisti de astazi.

Fizicianul si universitarul din Iasi a participat la un curs de perfectionare la CERN chiar inainte ca Romania sa devina pe 18 iunie 2015 membru in clubul de elita al cercetatorilor europeni:

"CERN e o oportunitate si in acelasi timp, e, daca vreti, ce poate da Europa natiunilor mai bun: sa ramai sa lucrezi acasa la tine si sa fii cel mai bun din lume." Ce stiai inainte de a-i calca pragul si cum arata de fapt? Catalin Agheorghiesei: La CERN - Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire - am ajuns pentru o saptamana, pentru un curs practic de software, intre 18-23 Mai 2015. Despre experimentele de la CERN stiam cam tot ce se poate sti din documentarele stiintifice si din niste comunicate de presa. Orasul CERN

Asadar: la CERN a fost construit in subteran cel mai mare accelerator de particule din lume. Primul website: http://info.cern.ch/ a fost lansat in 1989 de catre Tim Berners-Lee (inventatorul hypertext-ului si al primului browser) din nevoia cercetatorilor de a comunica rapid intre ei si a se descurca in noianul de date experimentale.

Desigur, CERN a devenit celebru pentru ca pe 4 Iulie 2012 s-a anuntat descoperirea unei noi particule cu masa de aproximativ 126GeV, ceea a confirmat teoria Modelului Standard propusa de Francois Englert si Peter Higgs (premiul Nobel pentru Fizica in 2013).

CERN este un imens Campus intre Elvetia si Franta, cu hale industriale si cladiri de administratie, birouri, ho(s)teluri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro