Interviu cu Eugen Tomac: Rusia isi creeaza un punct strategic la 35 km de Galati

Deputatul PMP Eugen Tomac (34 ani) sustine ca guvernul de la Chisinau preia teme din "ideologia sovietica" si ca, desi ar putea fi bine intentionat, va lucra in cele din urma pentru apararea intereselor liderilor politici din coalitia aflata la putere. E.T.: De pilda se pune un accent exagerat pe ziua "eliberarii de sub ocupantul nazist" prin comparatie cu pozitia pe care a avut-o fostul presedinte Mihai Ghimpu, care a numit prin decret ziua de 28 iunie "Ziua ocupatiei sovietice in Republica Moldova". De ce, spre exemplu, nu exista o deschidere la fel de mare fata de posturile de televiziune din Romania? E.T.: Eu sunt istoric si imi aduc aminte cum acum 97 de ani, dupa primul razboi mondial, cand Romania era franta in mai multe bucati, Sfatul Tarii de la Chisinau cu 96 de voturi pentru, 36 impotriva si cu trei abtineri a votat alaturarea de Romania, pentru a se pune la adapost de pericolul care venea dinspre Rusia. Acum doua saptamani, intr-o zona care se afla la 20 de kilometri de Dunare, in Gagauzia, unde locuiesc circa 160.000 de cetateni moldoveni, din care 120.000 sunt gagauzi, care vorbesc o limba turca, dar sunt ortodocsi si rusificati, a fost ales noul bascan. Intr-o singura luna locuitorii din Comrat, un orasel de 20.000 de locuitori, au fost vizitati de zeci de politicieni din Federatia Rusa, de formatiile de muzica cele mai iubite din Rusia, de cei mai cunoscuti sportivi rusi. Credeti ca ar fi nevoie in PMP de o dezbatere despre tot ceea ce s-a intamplat in partid de la alegerile europarlamentare pana la cele prezidentiale, care sa includa si ceea ce a facut Elenea Udrea impreuna cu cei cu care a colaborat cata vreme s-a aflat in fruntea formatiunii?

acum 67 luni (10 Apr 2015)

Deputatul PMP Eugen Tomac (34 ani) sustine ca guvernul de la Chisinau preia teme din "ideologia sovietica" si ca, desi ar putea fi bine intentionat, va lucra in cele din urma pentru apararea intereselor liderilor politici din coalitia aflata la putere. Tomac este de parere ca Rusia nu se va opri pana nu va pune mana pe gurile Dunarii, iar in acest scop are nevoie de Gagauzia, o regiune din Republica Moldova, in care majoritatea locuitorilor vorbesc o limba turcica si sunt ortodocsi rusificati. Deputatul Partidului Miscarea Populara crede ca Romania ar trebui sa fie preocupata de aceasta regiune care se afla la doar 35 kilometri de Galati. Tomac spune ca legaturile PMP cu Udrea nu mai exista, dar ca parteneriatul cu Traian Basescu este foarte solid. De fapt, potrivit statutului PMP, Traian Basescu nu poate deveni membru al partidului din cauza dosarului penal deschis in cazul Gabriela Vranceanu Firea. Un dosar care din punct de vedere politic este "nedrept", considera Tomac, fara sa intre in speta juridica si adaugand ca Traian Basescu "a fost facut in fel si chip pe diverse posturi tv", iar acum e "cumva" incorect "sa fie anchetat pentru o declaratie politica".

Credibilitatea premierului moldovean Chiril Gaburici este oarecum compromisa dupa ce s-a aflat ca nu are bacalaureatul, pe de alta parte, insa, se poate spune ca urmeaza calea europeana a predecesorului sau?

Eugen Tomac: Situatia de la Chisinau e mai complicata, fiidca, desi exista posibilitatea formarii unei coalitii pro-europene, cu o majoritate clara, totusi acest lucru nu s-a intamplat. Premierul Gaburici reprezinta un guvern minoritar sustinut de unul dintre cele mai antiromanesti si antieuropene partide: Partidul Comunistilor. De pilda, comunistii au incercat sa schimbe termenul de "europenizare" cu cel de "modernizare".

E.T.: Faptul ca teme ce tin de ideologia sovietica sunt asumate de actualul guvern ne face sa ne indoim de bunele lui intentii.

E.T.: De pilda se pun... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro