INTERVIU. Cobzarul Simion Bogdan-Mihai: E greu sa intelegem ce inseamna muzica populara la noi

Atunci am hotarat sa ma apuc de treaba asta, desi nu ma asteptam sa vina suficient de multi ca sa o pot face timp de trei ani si sa ma gandesc foarte serios si la al patrulea sezon, cu care chiar as vrea sa inchei. E destul de greu sa intelegem ce inseamna de fapt muzica populara la noi, mai ales in perioada interbelica sau inainte, deoarece vorbim de o Romanie profund rurala, cu legaturi extrem de subtiri cu muzicile euro-americane, si aici ma refer la marea masa a populatiei, nu la Calea Victoriei. Nu pot sa ma supar pe oamenii care vin si-mi spun ca au fost impresionati de anumiti cantareti de muzica populara deoarece stiu ca daca la radio au ascultat timp de 45 de ani aceasta muzica, au inceput sa se identifice cu ea, au amintiri pe ea, li s-au intamplat niste lucruri semnificative emotional in viata de zi cu zi. Eu doar spun ca daca aceea este singura muzica pe care o consideram reprezentativa pentru traditiile muzicale ale oamenilor care au locuit pe acest teritoriu, este o imagine hada si distorsionata a adevaratelor muzici de traditie orala de la noi, incat de asta stau departe de povestea asta. Pot doar sa vorbesc despre o muzica (de traditie orala, care certamente a avut un apogeu estetic si stilistic imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial) si care este o muzica de fuziune, nu este dintr-un singur izvor, cum sunt, de exemplu, tipuriturile din Oas.

acum 79 luni (30 Jun 2016)

Simion Bogdan-Mihai a incheiat cel de-al treilea an de cand, din septembrie pana in mai, asemenea unei stagiuni teatrale, organizeaza in Club Control evenimentul "Samanul Mut", unde lautari si instrumentisti aduc in fata celor prezenti momente specifice muzicii taranesti din diverse regiuni ale Romaniei.

De la bucuria cititului si curiozitatea pentru literatura romaneasca nu a fost decat un pas pentru a ajunge sa dezvolte un proiect numit "Samanul Mut", pentru a invata sa cante la cobza si pentru a descoperi si aduce in atentia generatiei lui muzica taraneasca orala.

Simion Bogdan-Mihai: Nu mai facea nimeni chestia asta si, chiar daca poate parea ciudat, desi nu e, am zis sa ma apuc eu de ea. Din 2013 am inceput sa fac "Samanul Mut" - si iata, am ajuns la cel de-al treilea an si al 15-lea eveniment -, singura platforma in care ma duc intr-un spatiu precum Club Control, un spatiu de tineri care nu consuma in mod constant muzica traditionala. M-am gandit ca ar fi extrem de util ca generatia mea sa se intalneasca cu o muzica pe care o consider foarte speciala si extrem de originala.

Cea mai mare satisfactie a acestui proiect dupa 15 episoade este ca aproape dupa fiecare show cel putin un tanar vine la mine si-mi spune: "Habar nu aveam ca muzica asta exista! Asta nu e muzica populara pe care o vad la televizor sau pe care o aud prin alte parti". Am inceput sa descopar, printr-o serie de intamplari, aceste muzici in adolescenta si, povestind colegilor si prietenilor, aflam ca oamenii de varsta mea habar nu aveau de aceste lucruri. Atunci am hotarat sa ma apuc de treaba asta, desi nu ma asteptam sa vina suficient de multi ca sa o pot face timp de trei ani si sa ma gandesc foarte serios si la al patrulea sezon, cu care chiar as vrea sa inchei. Vreau sa fac 20 de episoade si, din start, mi-am propus sa fie irepetabile, fiecare sa fie o poveste dintr-o anumita microregiune din Romania. Primul episod va fi la jumatatea lunii septembrie si ultimul la... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro