INTERVIU Clotilde Armand, care vrea sa fie primar in Bucuresti "In Romania ma simt ca acasa, mai bine decat in Franta"

Clotilde Armand: Este adevarat ca multi romani afirma ca isi doresc sa plece din tara, este un fel de obsesie colectiva care nu are neaparat mult sens. Ca primar, te vezi alaturi de episcop la sfintiri de monumente, ai finanta lacase de cult, ai organiza defilari cu icoane? Sa nu uitam ca societatea romaneasca inca se reface de pe urma unei traume colective, oamenii sunt coplesiti de povara vietii, de greutatile si grijile cotidiene. Vecinii nostri de la etajul doi produc vinurile Catleya in Mehedinti, si pot sa spun ca sunt niste vinuri de aceeasi calitate cu cele din Bordeaux. In Romania, carnea de porc de la tara mi se pare extrem de gustoasa, mai ales gatita in untura.

acum 95 luni (1 Apr 2016)

>

Mai mult, a invatat limba romana, a devenit cetatean roman si vrea sa isi ajute comunitatea implicandu-se in politica locala. Candideaza pentru Primaria Sectorului 1, in care locuieste, din partea USB (Uniunea Salvati Bucurestiul), condusa de Nicusor Dan. Un interviu luat de un roman stabilit in Franta unei frantuzoaice stabilite in Romania.

Ciprian Apetrei: Romanii au o multime de expresii prin care descriu cat de neplacut este sa locuiesti in Romania. Foarte multi, de profilul tau, pleaca din tara. Ce ti-a trebuit sa vii din Franta si sa ramai aici? Clotilde Armand: Este adevarat ca multi romani afirma ca isi doresc sa plece din tara, este un fel de obsesie colectiva care nu are neaparat mult sens. Din orgoliu, unii nu se mai intorc in Romania, desi aici ar fi avut o viata mai buna, ma refer mai ales la cei foarte calificati.

Dar de fapt cei mai multi dintre romani isi iubesc tara si, daca o critica uneori, este doar pentru ca spera in secret ca vor fi contrazisi.

Le place enorm sa auda din gura strainilor ca Romania este o tara minunata! In acelasi timp, criticile fata de politicieni sunt sincere, provin dintr-o reala nemultumire. Dar m-am adaptat imediat si ma simt ca acasa, mai bine decat in Franta. Vei reusi sa traiesti patru ani doar din salariul de primar? Salariul de primar e mult mai mic decat salariul meu actual, dar totusi nu este neglijabil: circa 4 000 de lei. Am prevazut ca, la sfarsitul mandatului de primar, familia noastra va avea venituri mai mici decat la inceput dar banii nu sunt totul in viata.

Micul Paris, trecut prin demolarile comuniste si haosul balcanic de dupa Revolutie, mai poate fi repus intr-o forma coerenta? Are un potential economic enorm, fiind centrul de greutate al afacerilor din Romania si din cele cinci tari vecine. Are o arhitectura istorica valoroasa, nu asteapta decat un primar capabil ca sa-l repuna pe picioare. In Romania autoritatile locale sunt foarte legate de cele re... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro