INTERVIU: Cabiria Andreian Cazacu: "Eram suparata daca altul rezolva problema. Imi lua bucuria"

INTERVIU: Cabiria Andreian Cazacu:

Cabiria Andreian Cazacu priveste prin camera, nu fara o nota de deznadejde. Numita dupa un film Doamna, ca tot am ajuns la nume, de unde vine numele de Cabiria? Era atat de atasat de mine si de ideea de a fi langa mine, de a ma sustine, incat, atunci cand am intrat la universitate, a venit cu mine, chiar si la primele cursuri. Nu eram chiar expansiva fata de copii, pentru ca n-am mai avut rude de varsta mea. In matematica era simplu" Domnisoara Cabiria Andreian Cazacu, alaturi de cei doi parinti FOTO: ARHIVA PERSONALA In ce an ati intrat la facultate? Dimpotriva, a fost trimis cineva de la Facultatea de Matematica sa ma anunte sa ma prezint pentru intocmirea formelor legale de angajare. Dar cand auzeati despre unul dintre cazurile acestea de "nenorocire", cum le spuneti, nu va gandeati in ce fel de lume sunteti obligata sa traiti? "Lucrurile mergeau foarte normal" Dumneavoastra nu ati avut niciodata tentatia de a pleca din tara? Dar eram foarte corecta" A primit Premiul Academiei Numele: Cabiria Andreian Cazacu Data si locul nasterii: 18 februarie 1928, Iasi Starea civila: maritata, nu are copii. Activitate profesionala: In perioada 1949 - 1950 este asistent la Catedra de Algebra a Facultatii de Matematica din Bucuresti, iar intre 1951 si 1955 devine lector la catedra profesorului Grigore Moisil. In 1955 devine conferentiar de teoria functiilor de variabila complexa si in acelasi timp cercetatoare la Institutul de Matematica al Academiei. In perioada 1973 - 1974 este sefa la Catedra de Analiza Complexa, iar pana in 1984 este decan al Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti. Distinctii: Este prima femeie conferentiar de la Universitatea din Bucuresti. Locuieste in: Bucuresti Cabiria Andreian Cazacu, pozand pe capota primei masini de familie: "Era una nemteasca" FOTO: ARHIVA PERSONALA "Weekend Adevarul": Spuneati ca ati fost numita direct asistent universitar. "Uite, trec lunile, trec anii si eu nu fac nimic" In centru, cu ochelari, intr-una din comisiile de evaluare de la examenul de Bacalaureat FOTO: ARHIVA PERSONALA Cum decurgea o zi normala din viata unei cercetatoare in matematica? "Ar fi fost frumos sa avem copii" De citit mai cititi?

acum 82 luni (20 Sep 2014)

Cabiria Andreian Cazacu priveste prin camera, nu fara o nota de deznadejde. "De cand s-a facut curat, nu mai gasesc nimic." S-a intamplat ca a fost vizitata de o nepoata, una dintre putinele dati in care cineva din exterior ii calca pragul, iar ruda aceasta s-a gandit sa o ajute. I-a strans toate hartiile, fotografiile vechi, cartile in stive ordonate si le-a plasat in locuri strategice, sa nu te impiedici de ele. "Eroarea de sistem", combinata si cu varsta doamnei, se simte si in timpul interviului. Iar apoi, dupa ce bajbaim minute in sir, exact ca intr-un sistem matematic, toate acele elemente, aparent straine unul de celalalt, se unesc miraculos. Si, dincolo de intamplarile descrise in ceea ce urmeaza, iata o discutie care isi preia obscen contextul, transformand-o in tema fundamentala a intalnirii: o poveste despre batranete.

Cabiria Andreian Cazacu: Casa asta, in care ne aflam, am construit-o noi.

"Weekend Adevarul": Dumneavoastra impreuna cu sotul?

Da, da. El s-a ocupat cu cercetarea pe partea de inginerie, eu - pe matematica. Sotul meu, dupa ce a terminat Politehnica, a venit la Facultatea de Matematica, pentru niste completari de cunostinte, si cu ocazia asta m-a cunoscut. Imi amintesc ca era o zi, o sarbatoare d'asta, pentru popor, nu vreuna religioasa, si eu am primit o scrisoare. Era scrisa de sotul meu si o trimisese printr-un alt doctorand, sau poate era chiar doctor atunci, nu mai stiu. Era o declaratie de dragoste, insotita de o cerere in casatorie!

Ce vremuri...

Ei, sigur ca da! Mai ales ca-l apreciam ca student al meu, dar nu ma gandisem niciodata la asa ceva. Sotul meu canta si la vioara, face parte din Orchestra Inginerilor, de care, cu siguranta, ati avut ocazia sa auziti.

Cum se numeste sotul dumneavoastra?

Mircea Dimitrie, fara liniuta intre ele.

Numita dupa un fi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro