INTERVIU Autoarea bestsellerului "Vrajitoare de aprilie", scriitoarea suedeza Majgull Axelsson: "Societatea noastra a devenit o vrajitoare"

INTERVIU Autoarea bestsellerului

Scriitoarea suedeaza Majgull Axelsson, care a publicat volumul "Vrajitoare de aprilie", vandut in peste 400.000 de exemplare in Suedia, ataca, in literatura ei, probleme sociale grave: exploatarea muncii, delincventa minorilor si abuzul sexual asupra copiilor. Recunoasterea internationala a fost oferita autoarei odata cu aparitia romanului "Vrajitoare de aprilie", incununat cu pregiosul premiu "August", nominalizat pentru premiul Aristeion si tradus de edituri renumite in limbi de mare circulatie. Dar pe de alta parte noi, de fapt, majoritatea suedezilor, credem ca toti avem o valoare egala si ca toti ar trebui sa avem aceleasi sanse si oportunitati in viata. Au fost, desigur, multe discutii despre ce ar trebui sa facem: daca sa isi aduca copiii aici, daca acestia ar trebui sa mearga la scoala in Suedia, daca ar trebui sa-i platim sa mearga acasa, daca ar trebui sa le dam o educatie, lucruri care i-ar ajuta sa se sutina singuri.

acum 85 luni (7 Jun 2017)

Scriitoarea suedeaza Majgull Axelsson, care a publicat volumul "Vrajitoare de aprilie", vandut in peste 400.000 de exemplare in Suedia, ataca, in literatura ei, probleme sociale grave: exploatarea muncii, delincventa minorilor si abuzul sexual asupra copiilor. Jurnalista de profesie, Majgull Axelsson (70 de ani) a publicat prima sa carte, "Fratii nostri mai mici" in 1986.

Recunoasterea internationala a fost oferita autoarei odata cu aparitia romanului "Vrajitoare de aprilie", incununat cu pregiosul premiu "August", nominalizat pentru premiul Aristeion si tradus de edituri renumite in limbi de mare circulatie. "Meritele literare ale cartii Vrajitoare de aprilie constau in neobisnuita ei vigoare intelectuala, constructia ingenioasa si bogatia ideilor, o extravaganta a povestirii pe care nu am mai intalnit-o de multa vreme", a scris presa internationala.

"Adevarul": De ce ati ales acest titlu, "Vrajitoare de aprilie", pentru cartea dumneavoastra?

Unii copii ajung in mainile adultilor care pot sau nu sa fie buni cu acestia. In carte, descriu o poveste despre niste surori care nu sunt de fapt surori, fiind date in plasament. In ani 50, in Suedia, doctorii le spuneau parintilor care aveau un copil cu dizabilitati ca acesta e un idiot si ca ar trebui sa-l duca intr-o institutie si sa-si ia in loc un copil sanatos.

Au fost vremuri oribile pentru multi dintre copii cu dizabilitati, iar personajul meu principal este un astfel de copil. De atunci tot scriu despre copiii vitregi si vitregiti. Apoi cartea a fost tradusa in 23 de limbi.

Ce fel de registru literar ati folosit? M-a inspirat Selma Lagerlof, care a scris intr-un stil de realism magic.Selma a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatura si prima femeie membra a Academiei Suedeze.

Nu, am mai fost acum 15 ani, cand romanul meu a fost publicat prima data aici, la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro