INTERVIU Augustin Lazar: Ministerul Public se afla intr-un punct critic al modernizarii. Procurorii au nevoie de un nou spirit de echipa

Reporter: Domnule procuror, de ce v-ati depus candidatura pentru functia de procuror general al Romaniei? Augustin Lazar: Ministerul Public se afla intr-o perioada critica a modernizarii sale ca institutie si are nevoie de expertiza celor in care a investit cursuri, stagii si vizite de studii la autoritati de referinta ale lumii civilizate. Nu in ultimul rand, in calitate de absolvent cu rezultate de excelenta al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, am datoria morala sa aduc, in acest moment, un plus de incredere si de contributie temeinica in memoria profesorilor care ne-au format si ne-au educat. Procurorii Ministerului Public au nevoie de un nou spirit de echipa, sub o conducere experimentata, intr-un cadru de disciplina, in care sa creasca increderea in capacitatea institutiei de a gestiona problematica profesionala. Avem nevoie de o noua mentalitate de magistrat european, prin cunoasterea avansata a dreptului UE, a instrumentelor de cooperare internationala, prin capacitatea de a emite curent ordine de indisponibilizare si de a recupera bunuri si fonduri banesti din alte jurisdictii etc.

acum 58 luni (3 Apr 2016)

Reporter: Domnule procuror, de ce v-ati depus candidatura pentru functia de procuror general al Romaniei? Augustin Lazar: Ministerul Public se afla intr-o perioada critica a modernizarii sale ca institutie si are nevoie de expertiza celor in care a investit cursuri, stagii si vizite de studii la autoritati de referinta ale lumii civilizate. Ca magistrat procuror beneficiar de expertiza, cu grad didactic de profesor universitar, experienta considerabila in cauze complexe, dar si in fondarea structurilor de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate in Romania, am facut pasul inainte pentru a contribui la modernizarea institutiei. Nu in ultimul rand, in calitate de absolvent cu rezultate de excelenta al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, am datoria morala sa aduc, in acest moment, un plus de incredere si de contributie temeinica in memoria profesorilor care ne-au format si ne-au educat. In perioada 1998-2001, in care am condus Sectia Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, am avut si primele rezultate concrete ale combaterii coruptiei si marii criminalitati in domeniul economico-financiar, finalizate prin condamnari definitive: dosare de contrabanda, evaziune fiscala, infractiuni in sistemul bancar, dosare privind evenimente cunoscute ca "mineriade" etc.

Am coordonat instrumentarea de cauze privind infractori din categoria "gulerelor albe" avand ca obiect escrocherii de anvergura, "scheme, montaje" sau "inginerii economico-financiare" importate, veritabile teste de inteligenta profesionala.

Ulterior, la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia am coordonat un volum semnificativ de activitate: investigarea accidentelor colective de munca generate de explozii din Valea Jiului;

Urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia a presupus o vasta activitate de asistenta judiciara internationala, intemeiata pe studiul si aplicarea instrumentelor juridice adecvate legislatiei statului partener.

A fost onoran... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro