INTERVIU Asistent adjunct al Secretarului General NATO: "NATO are nevoie sa se reinventeze. Macar putin"

INTERVIU Asistent adjunct al Secretarului General NATO:

Vrem sa le sustinem si daca este posibil sa stimulam mai mult progres, iar la NATO dorim sa vedem ce putem face pentru a le ajuta sa se pregateasca si sa indeplineasca standardele pentru a deveni membre cat mai repede posibil. CARTE DE VIZITA S-a nascut la Toronto (Canada) pe 7 august 1968 A absolvit in 1991 Facultatea de Stiinte Politice si Istorie din cadrul Universitatii din Toronto A obtinut un Master cum laude in Relatii Internationale la Universitatea din Amsterdam in 1993 Intre martie 1993 si august 1994 a fost asistent editorial la CBC Toronto In perioada august 1994-martie 1998 a fost ofiter de politie la Departamentul Apararii Nationale din Ottawa Lucreaza in cadrul NATO din 1998 A fost purtator de cuvant al NATO intre februarie 2004 si noiembrie 2010 Din noiembrie 2010 este asistent adjunct pentru afaceri politice si politica de securitate al secretarului general NATO si reprezentantul special al secretarului general NATO pentru Caucaz si Asia Centrala

acum 87 luni (12 Apr 2017)

Unul dintre cei mai apreciati inalti oficiali din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, James Appathurai isi desfasoara activitatea in cadrul NATO din 1998. Intre 2004 si 2010 a fost purtator de cuvant al NATO. Din 2010 este asistent adjunct pentru afaceri politice si politica de securitate al secretarului general NATO si reprezentantul special al secretarului general NATO pentru Caucaz si Asia Centrala.

Mai intai de toate, as vrea sa precizez ca nu vorbim de o "expansiune". NATO pur si simplu este deschisa pentru tari din Europa ce isi manifesta dorinta de a se alatura Aliantei, care isi depun candidatura si care indeplinesc criteriile pentru a fi membre NATO. Acest principiu al "usilor deschise" este subliniat si in Acordul de la Helsinki, act ce a fost semnat si de Uniunea Sovietica. Dar aveti dreptate legat de faptul ca Rusia s-a opus extinderii NATO si se opune in mod activ. Dar asta ar in semna sa limitam deciziile suverane ale democratiilor europene, si pur si simplu nu dorim sa facem asta.

"Rusia foloseste metode hibride, precum atacurile informatice si dezinformarea, pentru a incerca sa afecteze sistemele noastre politice"

De ce sunt relatiile dintre NATO si Rusia extrem de complicate? Cred ca un raspuns concis este acela ca relatiile NATO cu Rusia sunt atat de complicate din cauza ca Rusia respinge regulile si acordurile de dupa incheierea Razboiului Rece, acorduri ce au pastrat pacea in Europa timp de peste 20 de ani. Rusia vrea sa stopeze tarile europene din a se apropia de NATO sau UE (vedeti Armenia, Ucraina, Moldova sau Georgia ca exemple). Si Rusia foloseste metode hibride, precum atacurile informatice si dezinformarea, pentru a incerca sa afecteze sistemele noastre politice. Rusia se simte pusa sub presiune de extinderile NATO, se simte incercuita de sistemul de aparare NATO anti-racheta si aparent se simte presata de asocierea UE cu tarile europene. In acelasi timp stiu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro