INTERVIU Andrei Oisteanu, in cetatea de la Alba Iulia. "Antisemitismul supravietuieste evreilor"

INTERVIU Andrei Oisteanu, in cetatea de la Alba Iulia.

In cadrul Festivalului vor mai avea loc lecturi publice cu Teodor Baconschi, Andrei Oisteanu si Armand Gosu), proiectii de filme "Dincolo de calea ferata" de Catalin Mitulescu si "Toto si surorile lui" de Alexander Nanau. Obiectul de studiu nu mai era "istoria religiilor" propriu-zisa, ci modul in care acest important domeniu s-a nascut, a devenit autonom si s-a dezvoltat in Romania, cu pilonii sai cunoscuti, de la Cantemir la Moses Gaster si de la Mircea Eliade la Ioan Petru Culianu. Exista incercari de a reinventa o etnologie si o antropologie culturala nemarcate de astfel de tare, de astfel de vicii politico-propagandistice. Una dintre institutii este chiar Colegiul Noua Europa, alta este Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane, iar dintre publicatii as aminti "Dilema veche", "Revista 22", "Martor" (publicatie de antropologie culturala pe care o editeaza Muzeul Taranului Roman), "Archaeus" (revista Institutului de Istorie a Religiilor) si alte citeva. Este o zona in care au conlocuit doua tipuri de comunitati evreiesti: pe de o parte, comunitatea askenaza, expulzata in Evul Mediu din Vestul Europei, mai ales din Germania, comunitate care vorbea un dialect german, numit idis si, pe de alta parte, comunitatea evreilor din Spania si Portugalia (expulzata la sfirsitul secolului al XV-lea), asa-zisa comunitate sefarda, care vorbea o limba latina, numita ladino. Liberalii voiau sa-i tina in afara jocului economic si comercial pe evreii din Romania si ei au reusit sa impuna articolul 7 din Constitutia din 1866, prin care se spunea ca "numai strainii de rit crestin pot dobandi calitatea de cetatean roman". In perioada 1879-1913, timp de 24 de ani, s-a acordat cetatenia doar la 529 de evrei, dintr-un total de citeva sute de mii (circa 1%), ceea ce arata ca era o forma de tergiversare, nu de rezolvare. In Romania au murit peste 300.000 de evrei in ceea ce a fost numit capitolul romanesc al Holocaustului, care a actionat pe deoparte in Nordul Transilvaniei (aflat sub administratie horthista) si, pe de alta parte, in Estul Romaniei, in Basarabia si in Bucovina, din cauza deportarii evreilor in lagarele din Transnistria amenajate de Ion Antonescu. Andrei Oisteanu este cercetator, membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucuresti) si presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.

acum 51 luni (26 Aug 2016)

Ca in fiecare editie a festivalului "Dilema Veche", desfasurat intre 26 si 28 august la Alba-Iulia, conferintele si dezbaterile se vor imbina cu concerte si lecturi publice, copiii vor avea ateliere dedicate lor, iar Cetatea Alba Carolina isi deschide portile. In fiecare seara, in acest weekend, pe cele doua scene amenajate (in Piata Cetatii si in curtea interioara a unitatii militare 01684), vor avea loc concerte care reunesc genuri diferite: world music, jazz, rock, blues, muzica traditionala si clasica. In cadrul Festivalului vor mai avea loc lecturi publice cu Teodor Baconschi, Andrei Oisteanu si Armand Gosu), proiectii de filme "Dincolo de calea ferata" de Catalin Mitulescu si "Toto si surorile lui" de Alexander Nanau.

"Weekend Adevarul": La Alba Iulia, sambata, pe 27 august, veti vorbi despre evreii din Romania in context european: asemanari si deosebiri.

Andrei Oisteanu: In octombrie sunt invitat la Muzeul Evreiesc din Bruxelles sa tin o prelegere cu titlul "Evreii din Romania in context european". La Alba Iulia va fi, ca sa zic asa, o repetitie a conferintei cu costum, cu decor si cu public. M-am gandit sa prezint aceasta tema pentru ca se stiu destul de putine lucruri despre comunitatea evreiasca din Romania. Comunitatea evreiasca din Romania este o pata destul de alba pe harta Europei si as vrea sa-i dau putina culoare. Si pentru asta m-am gandit sa o prezint in comparatie cu celelalte comunitati din Europa pentru a pune in lumina asemanarile si deosebirile.

Duminica, 28 august, veti lectura din cartile dumneavoastra la "Cafeneua cu dileme", alaturi de Teodor Baconski si Armand Gosu.

Nu m-am hotarat inca, voi citi cateva pagini si le voi comenta impreuna cu ascultatorii. Este una din cartile mele tipice in care abordez un subiect tabu si incerc sa-l detabuizez. La fel s-a intamplat si cu cartea privind "Imaginea evreului in cultura romana" (Polirom, 2012),... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro