INTERVIU Andrei Andreicut, Mitropolitului Clujului: "Sunt unii tineri care nu mai comunica. Stau langa tine si butoneaza la telefon"

INTERVIU Andrei Andreicut, Mitropolitului Clujului:

In pastorala din acest an, de Inviere, mitropolitul Clujului dezbate rostul imaginii si cum omul trebuie sa gaseasca echilibrul prin credinta. In ce priveste de viata spirituala vorbim de Dumnezeu, de viata vesnica, de multe alte lucruri pe care, deocamdata nu le vedem, dar le primim datorita credintei pe care le o avem este o incredintare in cele nadajduite, in lucrurile cele nevazute. Iar Peter Tutea, in anii 90 si ceva, a facut multa senzatie in media, zicea - pentru ca el a ajuns la o credinta puternica, desi in tineretile lui a avut perioade de indoiala, ba chiar de necredinta, a trecut si printr-o faza de marxism. Imaginea de pe televizor, imaginea de pe calculator, imaginea de pe Facebook, imaginea de pe telefon care-l face pe om sa devina dependent. De cand sunt preot, acum de multi ani, din - o, Doamne, din '78 - , intotdeauna am fost - nu, nu ma dau pe mine exemplu ca n-am fost grozav, dar apropiat de credinciosi am fost. Mitropolitul Clujului: "Nu s-ar prabusi Romania daca toate tinerele familii ar avea macar cate trei copii" "Discutand cu multi tineri, am ajuns la o concluzie foarte interesanta: avem baieti, baietasi, pustani, dar barbati nu prea", spune, de la microfon, un pastor din Cluj, in fata unei multimi de peste 500 de oameni veniti sa participe la "Marsul pentru viata". Mitropolitul Clujului, despre iubire, avort, incinerare si Catedrala Mantuirii Neamului: "Dumnezeu i-a lasat omului sexul ca lumea sa mearga inainte" Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, spune ca biserica, scoala si parintii, toata comunitatea ar trebui sa faca mai multe pentru tineri si nu ar trebui sa se limiteze doar sa-i critice, ci sa-i si ajute.

acum 84 luni (16 Apr 2017)

In pastorala din acest an, de Inviere, mitropolitul Clujului dezbate rostul imaginii si cum omul trebuie sa gaseasca echilibrul prin credinta. "Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine. Nu poate lasa o zi sa nu urmareasca stirile, diferite filme sau programe de divertisment. In acelasi timp, calculatorul, cu intrebuintarile lui folositoare si mai putin folositoare, i-a devenit tovaras de toata ziua", scrie el la inceputul pastoralei.

Despre imagine, despre viata in mediul virtual si despre Balena Albastra vorbeste mitropolitul Clujului intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul".

Ce credeti ca mai inseamna credinta in ziua de astazi?

Pentru omul interesat de viata spirituala, credinta e totul. In ce priveste de viata spirituala vorbim de Dumnezeu, de viata vesnica, de multe alte lucruri pe care, deocamdata nu le vedem, dar le primim datorita credintei pe care le o avem este o incredintare in cele nadajduite, in lucrurile cele nevazute.

Credinta, pentru omul care e preocupat de viata spirituala, e totul. Pe langa aceasta definitie mai sunt si altele: o definitie de catehism - credinta este convingerea ferma ce se naste in sufletul omului referitor la cele propovaduite de Sfanta Biserica. Si, la urma urmei, e mai greu de definit, cat de trait credinta, de simtit. Pentru ca cei ce au o viata spirituala aleasa au experiente pe care nici nu le pot descrie si au certitudinea existentei lui Dumnezeu, existentei cerului, existentei ingerilor, existentei vietii de dincolo. Credinta, pe de o parte, este un dar a lui Dumnezeu, dar, pe de alta parte, este si rezultatul framantarilor noastre, ca sa intelegem niste lucruri pe care nu le vedem, dar care exista.

Cei preocupati de credinta au pus si in versuri aceasta preocupare. Si are o strofa de poezie grozava. Si zice poezioara lui asa: "Orbule, te intreb pe tine/si raspuns gandit iti cer/daca s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro