INTERVIU Andreea Rasuceanu, scriitoare: "Bucurestiul fiecaruia este unul mental"

INTERVIU Andreea Rasuceanu, scriitoare:

Cred ca de asta sunt si o cititoare pasionata de literatura fantastica, pentru aceasta perpetua amagire pe care o tese, o inselatoare, permanenta descoperire-indepartare a sensului, care nu ti se reveleaza niciodata pe de-a-ntregul (e aici poate o reflexie a eternei noastre temeri de finitudine, de moarte, de care literatura fantastica ne poate elibera uneori). Ma bucur de cate ori se face aceasta observatie legat de cartile mele, dar sincera sa fiu nu este nimic programatic, intentionat in asta: mereu am avut aceasta dubla nevoie in scrisul meu - de cadru teoretic, de elementul care sa-mi organizeze ideile, sa creeze o ordine a acestora, si de elementul trait, simtit, cum spuneti, care nu dauneaza cu nimic cartii, dimpotriva, e un vehicul mai sigur de transmitere a informatiei, care ajunge mai lesne la cititor daca acesta simte si placere estetica atunci cand citeste. Nu am vrut sa fac o carte de sinteza, o tipologie a imaginii orasului in proza contemporana, ci sa gasesc un esantion reprezentativ de autori, asa ca un criteriu important a fost diversitatea: am vrut ca imaginea orasului, modul in care s-a raportat fiecare dintre ei la aceasta sa fie diferit, de aceea si tipul de analiza e diferit de la unul la celalalt. Mi-ar placea sa ma extind si la alte orase romanesti, m-am gandit si eu la Cluj, la Timisoara, la Iasi, dar cel mai mult ma bucura ca mai exista si alte initiative de acest fel, printre doctoranzii de la Timisoara, de pilda, faptul ca mai sunt si altii interesati de aceste teorii arata cat sunt ele de fertile.

acum 74 luni (14 Oct 2016)

Scriitoarea Andreea Rasuceanu, unul dintre cei mai apreciati critici si istorici literari ai tinerei generatii, si-a lansat saptamana aceasta (avandu-i ca invitati pe Mircea Cartarescu si Dan C. Autoarea povesteste cum a ajuns s-o "obsedeze" contradictoriul oras din Campia Dunarii, descrie care-i relatia sa intelectuala cu autorii tratati in cartile sale si explica de ce literatura lui Mircea Eliade are toate elementele pentru a supravietui timpului. Andreea Rasuceanu marturiseste ca este aproape gata cu un roman la care lucreaza de sapte ani, in care transpune fictional povestea Mantuleselor.

"Weekend Adevarul": Toate cele trei carti ale dumneavoastra, "Cele doua Mantulese" (extinderea tezei de doctorat), "Bucurestiul lui Mircea Eliade" si "Bucurestiul literar", se ocupa de tema Orasului literar si a Bucurestiului in literatura. Totul a inceput, e adevarat, cu o cercetare doctorala, pe documente de arhiva, legata de adevarata istorie a strazii Mantuleasa, pe care am suprapus-o variantei fictionale, propuse de Mircea Eliade in binecunoscuta lui nuvela, "Pe strada Mantuleasa". Povestea pe care am descoperit-o aici se leaga de familia ctitorilor bisericii Mantuleasa, e o poveste tipica pentru inceputul secolului al XVIII-lea romanesc, pe care mi-a placut mult s-o reconstitui. Apoi lucrurile s-au legat firesc, am continuat cercetarea in cadrul unei burse postdoctorale, si, datorita accesului pe care l-am avut in cadrul unui grup de cercetare de la Sorbona, reunit in jurul profesorului Michel Collot, mi-am canalizat atentia spre ultimele discutii generate de o metoda de studiu interdisciplinar, geografia literara. Sase lecturi posibile ale orasului", a venit si ea firesc, pentru ca scriind la "Bucurestiul lui Mircea Eliade" m-am gandit mereu ca de fapt scriitorul roman care privilegiaza imaginea orasului in literatura romana, facand din el un personaj, este Mircea Cartarescu.

M-am nascut in Bucuresti, de fapt suntem la a treia generatie de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro