INTERVIU Actrita Lamia Beligan: "M-am reinventat ca sa fiu Vivien Leigh"

INTERVIU Actrita Lamia Beligan:

Mi-aduc aminte si acum cat de tare m-a impresionat filmul, ce impact puternic a avut asupra mea si cat de impresionata am fost de frumusetea, de farmecul, de temperamentul vulcanic al eroinei. Citind piesa, care vorbeste despre viata ei, despre momentele de cotitura din existenta ei atat de zbuciumata, am descoperit o multime de lucruri pe care nu le stiam despre ea. Leigh si Olivier divorteaza in 1960, iar actrita continua sa apara periodic in diferite filme si piese de teatru, pana la decesul sau din cauza bolii, in 196 Vivien Leigh FOTO: Getty Images Lamia Beligan: Documentarea a fost esentiala Cat v-ati documentat, pentru a-i intelege personalitatea si pentru a o putea intruchipa? Am avut norocul sa gasesc si sa cumpar un DVD cu filmul "Pe aripile vantului", care era insotit de o alta pelicula cu making off si cu interviurile partenerilor din film, toate relatand despre Vivien din acea perioada, despre peripetiile de pe platourile de filmare - de aici ne-am inspirat pentru secventa despre Scarlett. Actrita, alaturi de tatal sau Radu Beligan Lamia Beligan, distinsa cu "Meritul Cultural" Numele: Lamia Mihaela Beligan Data si locul nasterii: 23 august 1966, Bucuresti Stare civila: casatorita cu Cristian Hadji-Culea Studiile si cariera: A absolvit Universitatea Nationala de Teatru si Arta Cinematografica in 1990, la clasa lui Ion Cojar. Premii: Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicala dupa piesa "Buna seara, domnule Wild", la Festivalul International de la Liverpool, 1990 Leul de Argint pentru rolul Martei din filmul "Hotel de lux" in regia lui Dan Pita.

acum 45 luni (8 May 2016)

Cum e sa fii Vivien Leigh, cea care a intruchipat-o pe Scarlett O'Hara din filmul "Pe aripile vantului", unul dintre cele mai vizionate filme din toate timpurile? Actrita se intrece pe sine insasi, in spectacolul "Vivien Leigh - Ultima conferinta de presa", pus in scena de regizoarea Liana Ceterchi la Teatrul Excelsior. Mai bine de o ora, Lamia Beligan sustine un monolog, in care incearca toate trairile paroxistice ale lui Vivien Leigh, care se confeseaza, inaintea mortii, printr-o ultima conferinta de presa.

Actrita joaca in acest spectacol dupa modelul Vivien: "Muncind pe rupte, incercand, multumita regizoarei Lianei Ceterchi, sa ies din zona mea de comfort , din zona pe care o controlam", spune ea, intr-un interviu pentru "Weekend Adevarul". Ecranizata dupa romanul omonim scris de Margaret Mitchell, productia cu actorii Vivien Leigh (Scarlett O'Hara) si Clark Gable (Rhett Butler) in rolurile principale, a avut premiera 1939. Filmul a fost distins cu nu mai putin de zece premii Oscar, un record detinut timp de 20 de ani. O replica a lui Scarlett, rostita acum si de Lamia Beligan, a ramas antologica: "Pana la urma...

Cum o descrie Lamia Beligan pe Vivien Leigh? "O personalitate puternica, paradoxala, stralucitoare, care n-a fost niciodata eclipsata de ravagiile bolii care i-a pricinuit atata suferinta sufleteasca si fizica, atata rusine.

"Weekend Adevarul": Ce impact a avut filmul "Pe aripile vantului", cand v-ati intalnit pentru prima data pe Vivien Leigh?

Lamia Beligan: Da, am vazut-o pentru prima oara pe Vivien Leigh, cand eram adolescenta, in filmul "Pe aripile vantului". Mi-aduc aminte si acum cat de tare m-a impresionat filmul, ce impact puternic a avut asupra mea si cat de impresionata am fost de frumusetea, de farmecul, de temperamentul vulcanic al eroinei. Avea "o salbaticie inefabila", cum avea sa-i scrie David O Selznick, producatorul filmului, sotiei sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro