Interdictie de Dragobete: de ce nu au voie credinciosii sa petreaca pe 24 februarie, ziua bunei dispozitii

Interdictie de Dragobete: de ce nu au voie credinciosii sa petreaca pe 24 februarie, ziua bunei dispozitii

Transformat in planta de leac de Maica Domnului "Dragobetele marcheaza o ancestrala sarbatoare precrestina a romanilor, care inspira dragoste, iubire, chiar patima si care te invita sa iti declari dragostea in public si sa iti gasesti perechea", spun specialittii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. Acest duh sub latura sa patimasa se identifica deseori cu Navalnicul sau Zburatorul, un fecior frumos si periculos care in basmele si legendele romanesti le ia mintile fetelor si nevestelor tinere, motiv pentru care a fost pedepsit de Maica Domnului si transformat in planta de leac - navalnic, pentru dragostea ranita.

acum 95 luni (24 Feb 2015)

Cu o zi inainte de aceasta sarbatoare am intrat in Postul Pastelui. Conform crestinortodox, capul Sfantului Ioan Botezatorul este una dintre cele mai de pret Sfinte Moaste ale Bisericii, acesta fiind pierdut si gasit de mai multe ori. In calendar, Biserica a randuit a se praznui trei minunate aflari ale Capului Sfantului, anume in ziua de 24 februarie, cand gasim scris: Intaia si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, si in data de 25 mai, cand se face amintire de a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Sarbatoarea populara din 24 februarie este denumiat uneori si "Cap de Primavara", Dragobetele reprezinta principiul pozitiv al fortelor latente ale naturii, care se pregatesc sa renasca si sa explodeze sub forma primaverii.

Celebrarea Dragobetelui se bucura de o simbolistica aparte, extrem de bogata si interesanta. De asemenea are loc si sfarsitul desfraurilor lumesti deoarece a inceput Postul Sfant al Pastelui.

Transformat in planta de leac de Maica Domnului

"Dragobetele marcheaza o ancestrala sarbatoare precrestina a romanilor, care inspira dragoste, iubire, chiar patima si care te invita sa iti declari dragostea in public si sa iti gasesti perechea", spun specialittii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. Acest duh sub latura sa patimasa se identifica deseori cu Navalnicul sau Zburatorul, un fecior frumos si periculos care in basmele si legendele romanesti le ia mintile fetelor si nevestelor tinere, motiv pentru care a fost pedepsit de Maica Domnului si transformat in planta de leac - navalnic, pentru dragostea ranita.

Etnografii si culegatorii de folclor mentioneaza si alte denumiri ale acestei sarbatori, precum "Cap de primavara", "Santion de primavara" , "Ioan Dragobete" sau "Dragostitele".

Etimologia cuvantului

Unii filologi sustin ca numele "Drag... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro