INTERCEPTARI Avocatul retrocedarii fermei Baneasa: "Trebuie sa-l ajuti mai mult, Dan, cu printii"/ Andronic: "Da, ziarul o poate face, dar nu este suficient"

Alaturi de Truica, in dosarul instrumentat de DNA Brasov mai sunt cercetati Marius Andrei Marcovici, fost consilier la cancelaria ex-premierului Calin Popescu Tariceanu, avocatul Robert Mihaita Rosu, partener al Casei de Avocatura "Tuca, Zbarcea si Asociatii", Claudiu Lucian Mateescu, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Impact si Dan Andronic, fost consultant al lui Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu, actionar la publicatiile "Evenimentul Zilei" si "Capital". Concret, acest contract redactat de avocatul Robert Rosu, prevede ca Paul de Romania, in calitate de cedent, transmite/cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si "Ferma Baneasa", teren in suprafata de 28,63 ha). Lacomia lui Remus Truica La randul lui, Remus Truica, personajul-cheie al afacerii i-ar fi promis lui Paul de Romania ca ii va recupera averea revendicata nelegal, pretinzand ca are relatii in lumea politica si in justitie la cel mai inalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatura de top, prin care influenta poate ajunge chiar la Curtea Suprema). Modalitatea de savarsire a faptelor, prin angrenarea unui numar mare de persoane, prin coruperea functionarilor de la nivelul institutiilor publice, prin avansarea unor sume importante de bani, durata activitatii infractionale, justifica de asemenea luarea celei mai aspre masuri preventive", arata procurorii DNA. De aceea se impune sanctionarea ferma a faptelor de coruptie, intr-un mod care sa descurajeze fenomenul, sa atraga atentia posibililor alti faptuitori asupra dimensiunii raspunderii penale atrase de asemenea fapte, dar si la un nivel de proportionalitate a masurii cu fapta si periculozitatea faptuitorilor", se mai mentioneaza in referatul DNA.

acum 96 luni (10 Dec 2015)

"Creierul" retrocedarilor ilegale a fost afaceristul Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase, pe vremea cand acesta era premier.

Alaturi de Truica, in dosarul instrumentat de DNA Brasov mai sunt cercetati Marius Andrei Marcovici, fost consilier la cancelaria ex-premierului Calin Popescu Tariceanu, avocatul Robert Mihaita Rosu, partener al Casei de Avocatura "Tuca, Zbarcea si Asociatii", Claudiu Lucian Mateescu, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Impact si Dan Andronic, fost consultant al lui Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu, actionar la publicatiile "Evenimentul Zilei" si "Capital". De altfel, cu totii au ajuns dupa gratii in acest dosar miercuri seara cand au fost retinuti de procurori.

Potrivit procurorilor, Andronic s-a alaturat acestui grup dupa ce, in urma cu 10 ani, ar fi obtinut de la statul roman 47 de hectare de padure si de teren la Snagov, iar procurorii anticoruptie verifica in ce conditii s-a facut retrocedarea. Prejudiciul adus statului este de 136 de milioane de euro.

Revendicari ilegale facute de Paul

Anchetatorii afirma ca Paul de Romania nu avea calitatea de mostenitor al bunicului sau Carol al II-lea al Romaniei atunci cand a facut revendicarile. Mai mult, buna parte din proprietatile revendicate de Paul, cum ar fi padurea "Fundul Sacului", de pe malul lacului Snagov, si Ferma Regala Baneasa, nu au apartinut niciodata lui Carol al II-lea - date pe care membrii retelei conduse de Remus Truica le cunosteau.

"Prin urmare, la momentul la care Paul Lambrino a solicitat restituirea in natura a Fermei Regale Baneasa, acesta nu avea calitate de mostenitor si nici vocatie la reconstituirea dreptului de proprietate. Mai mult, probele administrate au dovedit ca Ferma Regala Baneasa nu a apartinut niciodata in mod legal regelui Carol al II-lea al Romaniei. Astfel, cele doua adevaruri au fost deplin cunoscute de catre ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro