Inteligenta politicienilor romani in cazul Transnistria

Inteligenta politicienilor romani in cazul Transnistria

august 2016 Trupele ruse si cele transnistrene trec Nistrul in cadrul unui exercitiu militar, simuland un atac asupra Moldovei in urma unui ipotetic "atentat terorist" septembrie 2016 Cu cateva zile inaintea unor alegeri prezidentiale pe care e pe cale sa le piarda, presedintele transnistrean Sevciuk scoate de la sertar un referendum vechi de cativa ani, "incepand demersurile" pentru punerea in practica a acestuia. Pana acum - asa cum se intampla de altfel mai mereu in momente cheie - avem motive rezonabile de optimism, discretia si prudenta functionand chiar si in cazul demagogilor si limbutilor de profesie.

acum 90 luni (9 Sep 2016)

>

aprilie 2016

Oficialii transnistreni acuza Romania de violarea spatiului aerian.

august 2016

Trupele ruse si cele transnistrene trec Nistrul in cadrul unui exercitiu militar, simuland un atac asupra Moldovei in urma unui ipotetic "atentat terorist"

septembrie 2016

Cu cateva zile inaintea unor alegeri prezidentiale pe care e pe cale sa le piarda, presedintele transnistrean Sevciuk scoate de la sertar un referendum vechi de cativa ani, "incepand demersurile" pentru punerea in practica a acestuia.

Ca vorbim, inainte de toate, de un sistem retoric care se legitimeaza si se justifica prin existenta unui "inamic", unui "agresor". atunci cand sunt ignorati si lasati sa se ocupe de propria economie, liderii de la Tiraspol intra in colaps politic.

Pe masura ce pozitiile Moldovei si Romaniei se dovedesc intelepte si echilibrate, pe masura ce cresc provocarile si cacialmalele separatistilor. Si este esential pentru clasa politica din Romania sa inteleaga ca orice reactie electoralista, orice intrare intr-un joc retoric cu Tiraspolul, orice escaladare verbala nu ar face decat sa ajute cauza transnistreana. Sunt momente in care singurele institutii suficient de informate si echilibrate pentru a vorbi adecvat sunt MAE si Palatul Cotroceni.

Monitorizand modul in care inteleg sa gestioneze politicienii si "influencerii" discursivi provocarea transnistreana vom stabili, in fapt, care e forta de penetrare a discursului rusesc in Romania. Pana acum - asa cum se intampla de altfel mai mereu in momente cheie - avem motive rezonabile de optimism, discretia si prudenta functionand chiar si in cazul demagogilor si limbutilor de profesie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro