Intamplari inedite de la Jocurile Olimpice: canotorul Pearce a dat prioritate ratelor, iar viitorul rege norvegian a luat aurul
Ceremonia de deschidere a fost oficiata de Printul Hendrik, consortul reginei Wilhelmina a Olandei. Totusi, batavii au ridicat o bijuterie de arena, Stadionul Olimpic, aflat in perfecta stare de functionare si astazi, in jurul caruia au fost construite un bazin de inot si sali pentru box si scrima, majoritatea intrecerilor olimpice fiind astfel concentrate intr-un spatiu foarte restrans. Pasionat de navigatie, ca si tatal sau, actualul rege Harald a reprezentat la randul lui Norvegia in proba de iahting la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, la Mexico City, in 1968 si la Munchen din 1972. La Amsterdam s-a incheiat fulminanta cariera a finlandezului Paavo Nurmi, care a mai castigat un titlu olimpic si doua medalii de argint, ajungand astfel la incredibilul total de 12 medalii olimpice, dintre care 9 de aur! Clasamentul pe medalii a pozitionat echipa Statelor Unite pe primul loc, cu 22 de medalii de aur, 18 de argint si 16 de bronz, fiind urmata de echipa Germaniei, clasata pe locul al doilea, cu 10 medalii de aur, 7 de argint si 14 de bronz.
Ceremonia de deschidere a fost oficiata de Printul Hendrik, consortul reginei Wilhelmina a Olandei. La aceasta editie, a avut loc, pentru prima data, ceremonialul aprinderii flacarii olimpice, purtata, ca si in zilele noastre, prin mai multe tari de catre stafete, incepand de la Olimpia, din Grecia. De asemenea, defilarea tarilor participante a avut in frunte, tot pentru prima oara, delegatia Greciei si s-a incheiat cu tara-gazda, traditie care este pastrata si astazi. Totusi, batavii au ridicat o bijuterie de arena, Stadionul Olimpic, aflat in perfecta stare de functionare si astazi, in jurul caruia au fost construite un bazin de inot si sali pentru box si scrima, majoritatea intrecerilor olimpice fiind astfel concentrate intr-un spatiu foarte restrans. La editia din 1928 a Jocurilor Olimpice au luat parte 2.883 de sportivi din 46 de tari, dintre care 2.606 erau barbati, iar 277 femei. La Amsterdam, femeile au luat parte pentru prima data in probele de atletism si gimnastica, atleta poloneza Halina Konopacka devenind prima campioana olimpica la atletism (aruncarea discului).
Printul mostenitor Olav al Norvegiei, viitorul rege Olav al V-lea, a devenit primul membru al unei Case Regale care a obtinut o medalie de aur la iahting, in fata a 50.000 de oameni, concurand pe iahtul sau, Norma, alaturi de ceilalti membri ai echipajului: Johan Anker, Erik Anker si Hakon Bryhn. Nascut la 2 iulie 1903 la Appleton House, in Regatul Unit, ca fiu al printului Carl al Danemarcei si al Printesei Maud de Wales, viitorul suveran a primit numele de Alexander Edward Christian Frederik. Dornic sa se apropie mai mult de noua sa tara, Carl isi schimba numele si pe cel al mostenitorului sau, devenind Haakon al VII-lea si Olav.
Dupa triumful de la Jocurile Olimpice, Olav s-a casatorit cu verisoara sa primara, Printesa Martha a Suediei, cu care a avut un fiu, Harald, si doua fiice, Ragnhild si Astrid. Pasionat de navigatie, ca si tata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro