Intalnire de "gradul trei" la Berlin

Cancelarul Merkel a emis invitatia pentru premierul grec lunea trecuta, in mijlocul semnelor crescande ca diferendumul cu Grecia a iesit de sub control in mijlocul schimburilor intre ministrii de Finante din cele doua tari, veteranul Wolfgang Schauble si profesorul de economie marxist Yanis Varufakis.

acum 94 luni (23 Mar 2015)

Angela Merkel, cancelarul german, aflata sub presiunea intensa a propriei coalitii, dar si a creditorilor europeni pentru a mentine linia dura asupra Greciei, l-a primit ieri dupa-amiaza la Berlin pe premierul elen Alexis Tsipras, seful stangii radicale, Syriza. Discutiile in tête-à-tête sunt primele intre Merkel si Tsipras si au abordat probleme mai ample, dincolo de planul de salvare a Greciei pentru a evita iesirea din zona euro. Acest climat s-a instalat intre cele doua capitale dupa alegerea guvernului stangii radicale, la finele lunii ianuarie, in Grecia asfixiata economic din cauza refuzului noului executiv de a-si indeplini obligatiile fata de creditori si sfidarea institutiilor UE. Vineri, Tsipras s-a angajat la Bruxelles sa concretizeze mai rapid promisiunile de reforme, dorite la Berlin, in timp ce Comisia Europeana a anuntat punerea la dispozitia Atenei a "doua miliarde euro pentru anul 2015" din fonduri structurale neutilizate.

Atena, obligata la reforme

Reuniunea bilaterala urmeaza intrevederii tensionate de la Bruxelles de saptamana trecuta intre Tsipras si liderii zonei euro, inclusiv Merkel, care s-a incheiat cu un acord.

Cancelarul german a insistat ca punctul de plecare pentru negocieri sa fie lista reformelor economice incluse in programul de salvare actual si lasata in suspans de guvernul grec precedent. Pozitia cancelarului este sustinuta de Volker Kauder, seful grupului parlamentar al partidului sau, CDU, care duminica, in Handelsblat, a exclus orice program de salvare, altul decat planul actual. Pozitie preluata de Thomas Opperman, omologul sau din SPD, care a declarat pentru Spiegel ca Tsipras a promis prezentarea unei liste complete de reforme: "Vreau sa stiu daca Grecia este pregatita pentru adevarate reforme sau nu".

Cancelarul Merkel a emis invitatia pentru premierul grec lunea trecuta, in mijlocul semnelor crescande ca diferendumul cu Grecia a iesit de sub control in mijlocul schimburilor intre min... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro