Insula Serpilor, rana deschisa a Romaniei, de la stapanirea bizantina la cea a "Sublimei Porti". Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Insula Serpilor, rana deschisa a Romaniei, de la stapanirea bizantina la cea a

Ministrul Bogdan Aurescu: "Am vrut sa purtam o runda de negocieri pe Insula Serpilor" Niciodata in timpul negocierilor nu s-a adus in discutie si Insula Serpilor, intrucat marturiseste ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere, in tratatul politic dintre Romania si Ucraina din anul 1997 exista o prevedere care stabileste faptul ca Insula Serpilor apartine Ucrainei. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Adevarul "Cand spun "la Roumanie" ma trece un fior amestecat, de emotie, de grija, de raspundere, de mandrie. Istoria din larg Situata in Marea Neagra, la 45 kilometri de tarm, stanca uriasa, care poarta denumirea de Insula Serpilor, este cea mai mare dintre putinele insule ale Marii Negre, pe langa Sacalin, aparuta in valuri in anul 1897, situata la sud de gura de varsare a bratului Sfantu Ghorghe, Kefken, in partea de sud a marii, la 50 mile marine de stramtoarea Bosfor, cateva mici insulite si stanci la sud de Burgas, fie la nord, la intrarea in limanul Berezan, aici aflandu-se mica insula Berezan. George Popa Lisseanu scria ca insula misuna de serpi negri, iar autorul primei schite monografice a insulei, Raul Calinescu, spunea in 1931 ca in zona litorala a insulei gasim in plus sarpele de apa, inofensiv, care se gaseste si pe platou si de la care se trage numele insulei, atat in romaneste, cat si in greceste, turceste si ruseste. Sovieticii au amplasat aici radare de mare putere, cu o raza mare de actiune, precum si alte tipuri de instalatii militare de dirijare si control a armamentului clasic si conventioal. Intre anii 1950 - 1960, sovieticii au construit si amplasat pe insula un radar de mare putere, dar au adus si statii de bruiaj si de ascultare a convorbirilor (in sistem fonic, cat si prin cablu), au montat un cablu telefonic subacvatic intre insula si Odesa, au construit un cheu pentru acostarea navelor usoare de patrulare, au curatat o portiune din zona de sub apa din apropierea coastelor insulei cu ajutorul scafandrilor militari, asigurand astfel o cale de acces din larg spre cheiul insulei.

acum 63 luni (9 Apr 2015)

Insula Serpilor apartine Ucrainei, insa partea romana a luptat in ultimele decenii pentru a-i fi recunoscute drepturile asupra platoului continental.

Primele runde de negocieri cu sovieticii au inceput in anul 1967 si au durat pana in 1987. Acestea s-au reluat in 1998 si au durat pana in 2004, perioada in care s-au desfasurat 34 de runde de negocieri intre Romania si Ucraina pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, fara nici un rezultat.

Pe 13 septembrie 2004, actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a semnat Cererea de Sesizare a Curtii Internationale de Justitie pentru declansarea procesului de la Haga.

Ministrul Bogdan Aurescu: "Am vrut sa purtam o runda de negocieri pe Insula Serpilor"

Niciodata in timpul negocierilor nu s-a adus in discutie si Insula Serpilor, intrucat marturiseste ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere, in tratatul politic dintre Romania si Ucraina din anul 1997 exista o prevedere care stabileste faptul ca Insula Serpilor apartine Ucrainei.

Oricum, miza in proces nu era insula, ci modul in care ea putea sa influenteze delimitarea platoului continental al Marii Negre si s-a stabilit ca nu avea cum sa influenteze. "La un moment dat, am cerut partii ucrainene sa purtam o runda de negocieri chiar pe Insula Serpilor, dar nu am primit un raspuns pozitiv", marturiseste cel care a condus negocierile din partea romana.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Adevarul

"Cand spun "la Roumanie" ma trece un fior amestecat, de emotie, de grija, de raspundere, de mandrie. Era important si pentru judecatori, si pentru Echipa, si pentru cei de acasa. Stiam un truc de cand pledasem mai demult la CEDO, la Strasbourg - poti sa te tii bine cu mainile de marginea pupitrului. Si i-am raspuns: "Numai idiotii si inconstientii n-au emotii.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro