Insula Kos, cosmarul refugiatilor

Numai ca, din cauza amplorii fara precedent a crizei, politia greaca este incapabila sa trateze cazurile rapid, iar autoritatile nu pot furniza suficienta hrana si nici spatii de primire pentru un numar atat de mare de refugiati, in timp ce in fiecare dimineata 1.000 de noi imigranti debarca din Turcia. La Atena si Bruxelles exista ingrijorari de blocaj la alta extremitate a Greciei, la frontiera de nord cu Macedonia, unde soldatii macedoneni au inchis o perioada granita, blocand calea de iesire pentru mii de refugiati care spera sa ajunga in Europa de Nord, ridicand temerea ca in viitor Macedonia ar putea inchide permanent frontiera.

acum 66 luni (12 Aug 2015)

Tensiunea creste pe mica insula turistica a Greciei, devenita una din principalele puncte de sosire a imigrantilor clandestini veniti prin Turcia.

Zeci de mii de imigranti au venit in ultimele luni in Marea Egee si confruntate cu acest aflux masiv, autoritatile elene se declara complet depasite de evenimente. Cu bastoane si cu extinctoare, fortele de ordine au incercat sa preia controlul situatiei.

Circa 1.500 de imigranti si refugiati s-au adunat, marti, pe micul stadion de pe insula elena Kos. Originari din Siria si Afganistan, barbati, femei si copii asteptau sa fie inregistrati de autoritatile locale cand situatia a degenerat in lupte intre imigranti, din motive inca neelucidate. Fortele de ordine au intervenit cu lovituri de baston, altii au golit extinctoarele asupra multimii. Dupa incident, primarul din Kos, Giorgios Kiritis, a avertizat Guvernul de la Atena ca "risca sa curga sange si situatia risca sa degenereze" si a cerut ajutor.

Tensiunile sunt in crestere si pe multe alte insule grecesti, unde de la debutul anului au venit peste 120.000 de imigranti, in principal refugiati sirieni si afgani. Autoritatile elene incearca sa-si inregistreze pe toti inainte de a fi lasati sa plece spre Atena si de acolo spre restul Europei. Numai ca, din cauza amplorii fara precedent a crizei, politia greaca este incapabila sa trateze cazurile rapid, iar autoritatile nu pot furniza suficienta hrana si nici spatii de primire pentru un numar atat de mare de refugiati, in timp ce in fiecare dimineata 1.000 de noi imigranti debarca din Turcia. Premierul grec, Alexis Tsipras a declarat zilele trecute ca Grecia, deja confruntata cu o criza economica, nu are infrastructura pentru a face fata unui astfel de exod de imigranti clandestini.

La mana traficantilor

Insulele grecesti sunt in prezent principalul punct de intrare pentru imigrantii care incearca sa ajunga in Europa pe mare. Rata sosirii imigrantilor este in continuare la nivelur... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro