Insuficienta cardiaca, sindromul care afecteaza un milion de romani

Insuficienta cardiaca, sindromul care afecteaza un milion de romani

Aproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, 25.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an cu aceasta boala. Cam 35% din pacientii cu insuficienta cardiaca au un grad ridicat de severitate a bolii si o calitate a vietii extrem de scazuta, care este influentata si de efectele psihologice, de reactiile adverse la tratament si de limitarile de ordin social, mai spune dr. Esential este insa ca atat medicul cardiolog, cat si medicul de familie sa promoveze o comunicare deschisa cu pacientul, dar si cu familia (in masura in care aceasta este si dorinta bolnavului), pentru a-l face constient de riscurile asociate bolii, dar si de beneficiile pe care le poate aduce schimbarea stilului de viata, alaturi de urmarea unui tratament adecvat. "In functie de faza de evolutie a bolii, efortul fizic trebuie dozat, trebuie redus aportul de sare, de grasimi, de dulciuri, de alcool, eliminat fumatul, iar regimul alimentar trebuie adaptat in functie de afectiunile asociate - dislipidemii , diabet zaharat . Transplantul cardiac, o solutie "Medicul cardiolog si medicul de familie au obligatia de a-i explica bolnavului in ce consta suferinta sa de fond si care este riscul de a dezvolta insuficienta cardiaca, iar in momentul aparitiei primelor semne ale insuficientei cardiace, trebuie sa-i explice suplimentar bolnavului ca a intrat intr-o etapa noua de evolutie a bolii, in care riscurile sunt mai mari ca inainte", explica dr.

acum 90 luni (19 Aug 2016)

Aproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, 25.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an cu aceasta boala. Potrivit acestuia, "insuficienta cardiaca este prima cauza de internare in spitalele din Romania", incidenta insuficientei cardiace in randul populatiei Romaniei fiind de 4,7%. Cam 35% din pacientii cu insuficienta cardiaca au un grad ridicat de severitate a bolii si o calitate a vietii extrem de scazuta, care este influentata si de efectele psihologice, de reactiile adverse la tratament si de limitarile de ordin social, mai spune dr.

"La prima vedere, cifrele par putin exagerate, mai ales ca, pornind de la media europeana, numarul pacientilor cu insuficienta cardiaca in Romania ar trebui sa fie in jur de 400.000. Este adevarat ca ne-am obisnuit ca Romania sa fie codasa Europei la statisticile de sanatate a populatiei, insa o crestere cu peste 100% a incidentei unei boli intr-o tara membra a Uniunii reprezinta chiar un factor de alarma. Pe de alta parte, incidenta de 4,7 % din populatie a fost rezultatul unui studiu efectuat de un colectiv de cardiologi de marca din Bucuresti si, pana la publicarea unor noi date, vom considera veridice datele studiului", comenteaza dr.

Trebuie sa mai tinem cont, mai spune acesta, de faptul ca populatia rurala, cu acces redus la informare si educatie sanitara reprezinta un procent important din populatia Romaniei. Asa ca nu este surprinzator faptul ca o porportie mare din pacientii cu insuficienta cardiaca nu stiu ca sufera de aceasta boala. Ce inseamna insuficienta cardiaca

"In fiecare zi, inima pompeaza aproximativ 7.000 de litri de sange, asigurand in acest fel necesarul de oxigen si de substante nutritive in tot organismul, pentru a hrani cele aproximativ 75 de miliarde de celule care alcatuiesc corpul unui adult.

Mai in gluma, mai in serios, putem spune ca, in fiecare luna, avem o inima complet nou... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro