Institutul Cantacuzino a fost transferat catre Armata. Productia de vaccinuri ar putea fi reluata in doi ani

Institutul Cantacuzino a fost transferat catre Armata. Productia de vaccinuri ar putea fi reluata in doi ani

Mai exista o baza in Baneasa, ne gandim sa mutam productia in zona aceea, e nevoie de o infuzie de capital si de investitii serioase", a explicat Mihai Fifor, ministrul Apararii Nationale. De altfel, si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, medicul Cristian Grasu, a explicat ca tranzitia, care se va face cat mai curand posibil, nu ii va afecta pe medicii si cercetatorii din Institutul Cantacuzino. Institutul dispune de o mare baza de tulpini de virusi si vaccinuri, care ar trebui tinute sub o paza stricta, ceea ce nu s-a intamplat pana in acest moment cu toate eforturile, inclusiv ale mele", a subliniat Adrian Ionel.

acum 63 luni (22 Dec 2017)

"Noi am aprobat inclusiv organigrama acestui institut si un numar de posturi. Dimpotriva, vom gasi solutia imediat dupa Sarbatori sa putem sa facem incadrari, e un deficit de specialisti. Pot sa va spun ca nivelul conducerii va fi comandant de unitate", a explicat Mihai Fifor. "In timp foarte scurt inseamna minim doi ani, pentru inceput se va incepe cu tulpini, cu componente de vaccin. Mai exista o baza in Baneasa, ne gandim sa mutam productia in zona aceea, e nevoie de o infuzie de capital si de investitii serioase", a explicat Mihai Fifor, ministrul Apararii Nationale. Disciplina, regulamentul, conducerea efectiva a institutului va fi cu totul altfel la Armata pentru ca acolo nerespectarea unui regulament militar va duce automat in curtea militara si in batalionul disciplinar", a explicat, pentru "Adevarul", Adrian Ionel, fost director general al Institutului Cantacuzino.

Potrivit acestuia, din punct de vedere al finantarii, Armata este cea mai in masura sa aloce o finantare adecvata. Din prisma resursei umane, in institut mai sunt doar 80 din 400 de cercetatori cat sunt necesari. Iar Armata este singura care mai detine un numar impresionant de cercetatori care au si programe europene castigate si care fac cercetare reala", a completat Adrian Ionel. Angajatii nu vor deveni militari In ceea ce priveste salarizarea, fostul director de la Cantacuzino arata ca personalul ar putea beneficia, in sfarsit, de salarii motivante, in conditiile in care lefurile lor vor fi echivalate cu cele din domeniul militar. De altfel, si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, medicul Cristian Grasu, a explicat ca tranzitia, care se va face cat mai curand posibil, nu ii va afecta pe medicii si cercetatorii din Institutul Cantacuzino. Deja am format grupuri de lucru tehnice pe fiecare problema in parte si se lucreaza la un act normativ prin care trecerea sa fie una lenta. Banii pentru institut vor veni strict de la Ministerul Apararii Nationale. Tot luni, la prima ora, o echipa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro