Insomnia este mai frecventa la femei decat la barbati. Care sunt motivele acestui trist adevar

Insomnia este mai frecventa la femei decat la barbati. Care sunt motivele acestui trist adevar

Femeile sufera de pe urma disconfortului fizic adus de desele urinari, a riscurilor de apnee obstructiva si a sindromului de picior nelinistit. Aceasta inseamna ca ar trebui sa acordam atentie orei la care mergem la culcare si care trebuie sa fie aceeasi in fiecare seara, camera sa fie racoroasa si intunecoasa si trebuie sa renuntam la folosirea mobilului sau a laptopului inainte de a ne urca in pat.

acum 100 luni (6 Mar 2016)

Cel putin cei americani, citati de CNN, care considera ca unele dintre motive tin de biologia femeii, in timp ce altele au insomnia ca efect secundar al unor situatii prin care aceasta este silita sa treaca de-a lungul vietii. Acestea au niveluri diferite de estrogen si progesteron fata de barbati, iar medicii cred ca variatia lor le afecteaza ritmul circadian. Estrogenul controleaza o enzima care modifica activitatea la nivelul neurotransmitatorilor, iar fluctuatia neurotransmitatorilor poate tulbura somnul, in timp ce progesteronul poate avea proprietati hipnotice, este de parere Dianne Augelli, medic la Weill Conell Center for Sleep Medicine New York.

Menstruatia poate avea ca efect secundar insomnia, alaturi de congestii ale sanilor, balonare, crampe si anxietate. Femeile sufera de pe urma disconfortului fizic adus de desele urinari, a riscurilor de apnee obstructiva si a sindromului de picior nelinistit.

Sindromul de picior nelinistit este de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati si, in special, la femeile insarcinate. Cand esti insarcinata, volumul de sange este mai mare si poti avea anemie de un anumit nivel. Anumite teorii sustin ca nu mai exista suficient fier in acea parte a creierului care produce dopamina, iar lipsa de fier actioneaza ca un declansator pentru sindromul de picior nelinistit, a mai spus dr. Multe dintre mame au marturisit ca nici macar atunci cand bebelusii lor adorm, ele nu pot face acelasi lucru de teama ca acestia s-ar putea trezi si ele nu sunt acolo. Poate fi depasit prin terapie cognitiva si strategii de relaxare (meditatii, muzica, rasfoirea unei reviste) care sa le distraga pe femei de la faptul ca nu pot dormi.

Anxietatea si depresia sau partenerul care are si el insomnie sau sforaie prea tare si-ti intrerupe somnul pot fi alte cauze. Fiecare ar trebui sa-si respecte obiceiurile de somn si sa mearga la culcare doar atunci cand ii este somn si nu atunci cand partenerul sau o face, recoman... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro