Inscriptie misterioasa descoperita de un alpinist pe o stanca in Muntii Carpati. "Pare a data din secolul I i.Hr."

Inscriptie misterioasa descoperita de un alpinist pe o stanca in Muntii Carpati.

Galescu a fotografiat-o si a prezentat-o specialistilor de la Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes, iar acestia au facut un mulaj, pe care l-au trimis colegilor lor de la Cluj si unui profesor american, specializat in astfel de descoperiri, urmand ca in primavara sa cerceteze intreaga zona.

acum 30 luni (22 Nov 2017)

Galescu a fotografiat-o si a prezentat-o specialistilor de la Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes, iar acestia au facut un mulaj, pe care l-au trimis colegilor lor de la Cluj si unui profesor american, specializat in astfel de descoperiri, urmand ca in primavara sa cerceteze intreaga zona. Mi s-a parut miraculos pentru ca stiam, de foarte mult timp, ca toata aceasta zona este incarcata de insemne ale trecutului, zona Gugu - legendele din jurul sau, Pestera lui Zamolxe, Varful Matania -, dar toate acestea nu sunt decat supozitii. Cred ca toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru ca am vazut ca, in alte locuri, dezvoltarea turistica este legata uneori de niste lucruri banale, cum ar fi o pestera, o inscriptie, care starnesc interes si se pot transforma in branduri turistice", a spus alpinistul Cornel Galescu, cel care a gasit inscriptia.

Adrian Ardet, directorul Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes spune ca inscriptia este una straveche si este deosebit de importanta. El este specializat in aceste limbi vechi si mai putin cunoscute si ne-a dat si primele indicii despre inscriptie, care pare a fi una funerara si ar data din secolul I i.Hr", afirma Adrian Ardet, directorul muzeului carasean, care spune ca, momentan, zona exact nu va fi facuta publica pentru a o feri de vanatorii de artefacte.

Ardet se astepta ca dupa demararea lucrarilor, in zona sa fie descoperite mult mai multe elemente din perioada respectiva. "Jeremy Hutton, care cunoaste aceste limbi vechi spune ca in mod sigur e o zona sacra in care ar fi mai multe sacrificii. Noi am incercat sa o tinem ferita cat am putut pentru ca nu vrem pana nu putem sa protejam zona, ca turistii sa o invadeze si sa distruga totul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro