Inscenarea mortii lui Babcenko are un precedent de pe vremea lui Ceausescu: Afacerea Virgil Tanase

Inscenarea mortii lui Babcenko are un precedent de pe vremea lui Ceausescu: Afacerea Virgil Tanase

"Virgil Tanase era un refugiat roman in Franta pe care serviciile romanesti, faimoasa Securitate, voia sa il elimine si pe care DST (Directia de Supraveghere a Teritoriului, agentia de contraspionaj a Frantei, n. La 30 august, inscenarea a fost dezvaluita de cotidianul "Le matin de Paris", iar putin dupa aceea Virgil Tanase a reaparut la sediul revistei "Actuel", condusa de prietenul sau Jean-Francois Bizot, si a tinut o conferinta de presa.

acum 25 luni (31 May 2018)

"Virgil Tanase era un refugiat roman in Franta pe care serviciile romanesti, faimoasa Securitate, voia sa il elimine si pe care DST (Directia de Supraveghere a Teritoriului, agentia de contraspionaj a Frantei, n. red.) l-a facut disparut o buna perioada, dand de inteles ca a murit", explica pentru AFP Eric Denece, directorul Centrului Francez de Cercetare asupra Serviciilor de Informatii (CF2R).

Dupa publicarea, in revista "Actuel", cu semnatura lui Virgil Tanase, a unui articol foarte critic la adresa dictatorului Nicolae Ceausescu, acesta din urma l-a insarcinat pe unul dintre agentii sai in Franta, si anume pe Matei Haiducu, cu misiunea de a-l elimina pe scriitorul si autorul dramatic. A lansat zvonul mortii lui Virgil Tanase si a lui Paul Goma", un alt opozant roman vizat de regimul de la Bucuresti.

Potrivit variantei oficiale, Matei Haiducu ar fi refuzat misiunea incredintata de Ceausescu si ar fi contactat DST.

"La 20 mai 1982, la iesirea din locuinta sa din Paris, Virgil Tanase este rapit. A doua zi, insotita de doi politisti ai acestui serviciu, ea reclama la comisariatul din cartier disparitia sotului sau", adauga autorii.

Reaparand miercuri dupa-amiaza, la cateva ore de la anuntarea mortii sale, Arkadii Babcenko si-a prezentat scuze in primul rand fata de sotia sa.

In 1982, DST l-a ascuns pe Virgil Tanase timp de trei luni intr-o "locuinta sigura" din Bretania si a lasat ca toate invinuirile sa fie aduse Securitatii.

La 30 august, inscenarea a fost dezvaluita de cotidianul "Le matin de Paris", iar putin dupa aceea Virgil Tanase a reaparut la sediul revistei "Actuel", condusa de prietenul sau Jean-Francois Bizot, si a tinut o conferinta de presa.

La randul sau, Virgil Tanase, in prezent in varsta de 72 de ani, si-a continuat cariera de romancier, dramaturg si regizor, noteaza AFP. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro