INS revizuieste din nou datele: Economia a crescut cu 1,8% in trimestrul al treilea, iar avansul PIB din primul trimestru a fost de 0,7%. Ce a determinat cresterea

INS revizuieste din nou datele: Economia a crescut cu 1,8% in trimestrul al treilea, iar avansul PIB din primul trimestru a fost de 0,7%. Ce a determinat cresterea

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea economica au fost reprezentate de consumul gospodariilor (3%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%, respectiv exporturi (1%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%. Institutul National de Statistica mai face urmatoarea precizare cu privire la revizuirea datelor: "Ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 - 2014, in vederea implementarii cerintelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 si a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum si a modificarii estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de varianta "semnal" a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2014, publicata in comunicatul de presa nr.

acum 72 luni (3 Dec 2014)

Ca serie ajustata sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente.

Fata de acelasi trimestru din 2013, economia romaneasca a crescut in intervalul iulie-septembrie cu 3,2% pe serie bruta si cu 3% pe serie ajunstata sezonier.

Pentru primele noua luni ale acestui an, INS a anuntat astazi un avans economic de 2,8% pe serie bruta si cu 3,1% pe serie ajustata sezonier, cifrele fiind aceleasi cu cele de acum trei saptamani.

"Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2014, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, le-au avut: industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%; informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%", se arata in comunicatul INS. O contributie pozitiva au avut si impozitele nete pe produs (0,3%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 12% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%. Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, de asemenea, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%), ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%. Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea economica au fost reprezentate de consumul gospodariilor (3%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%, respectiv exporturi (1%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.

De la scaderea din trimestrul I s-a ajuns la o crestere mai mare

De asemenea, INS a revizuit din nou datele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro