Inovatie radicala a faimosilor agricultori din Dabuleni: pepeni altoiti cu dovleac. Ce gust va avea noul tip de lubenita

Inovatie radicala a faimosilor agricultori din Dabuleni: pepeni altoiti cu dovleac. Ce gust va avea noul tip de lubenita

Procedeul este folosit din anii 2000 in mai multe tari din Europa, deoarece bostanul este o planta mai viguroasa decat pepenele, mai rezistenta la boli si la factori de stres, precum frigul si caldura extreme sau salinitatea crescuta. Mariana Negrila, una dintre localnicele din Dabuleni care lucreaza in sera, spune ca zilnic sunt produse in jur de 1.500 de fire de planta altoita FOTO Andreea Mitrache In Dabuleni, in fiecare an, sunt cultivate peste 1.000 de hectare de teren cu lubenita.

acum 72 luni (10 Mar 2017)

Procedeul este folosit din anii 2000 in mai multe tari din Europa, deoarece bostanul este o planta mai viguroasa decat pepenele, mai rezistenta la boli si la factori de stres, precum frigul si caldura extreme sau salinitatea crescuta.

In plus, productia ar ajunge sa creasca cu aproximativ 30%, iar perioada totala (de germinare, crestere si ajungere la maturitate), scade cu mai mult de doua saptamani. Practic, dovleaco-lubenita ar intra pe piata in jurul datei de 1 iunie, in loc de 20 iunie.

Cultura de 10 hectare Agricultorul Emilian Banica este pionierul altoirii lubenitei de Dabuleni. Procedeul de altoire presupune cultivarea in paralel a rasadurilor de lubenita si dovleac. Dovleacul altoit cu rasadul de lubenita se prinde in conditii propice de sera in aproximativ zece zile Agricultorii din Dabuleni altoiesc pepeni verzi pe tiuga "Procedeul de altoire este foarte simplu. Se taie dovleacul in diagonala, la fel ca si firul de lubenita, in unghi de 45 de grade, si se prind cu o clema. Pepenii sunt mai rezistenti, se coc mai repede si sunt feriti de boli sau daunatori. Cu siguranta, anul acesta vom scoate 60 de tone la hectar. Este adevarat ca investitia a fost una destul de mare, undeva la 100.000 de lei, dar si productia va fi pe masura", a explicat Emilian Banica.

Agricultorul Emilian Banica, cel care a initiat altoirea pepenilor la Dabuleni Fermierii din Dolj sustin ca productie de pepeni este mult mai mare cu 30% Agricultorul precizeaza ca, prin noua metoda, faimosii pepeni nu-si pierd gustul ba, din contra, sunt inca si mai dulci. Pret estimat: 2 lei kilogramul Agricultorii spun ca unul dintre principalele motive pentru care incearca acest tip de altoi este pentru a-si minimiza riscul de a pierde productia.

Mariana Negrila, una dintre localnicele din Dabuleni care lucreaza in sera, spune ca zilnic sunt produse in jur de 1.500 de fire de planta altoita FOTO Andreea Mitrache In Dabuleni, in fiecare an, sunt cultivate peste 1.000 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro