Initiativa unor tineri din PNL: hranirea pasarilor de pe raul Olt. Unde au gresit - explicatia specialistilor

Initiativa unor tineri din PNL: hranirea pasarilor de pe raul Olt. Unde au gresit - explicatia specialistilor

Profesoara Carmen Bolocan, care coordoneaza in cadrul Palatului Copiilor Slatina cercul de Protectie a Mediului, intrebata de Adevarul care este hrana potrivita pentru pasarile salbatice, a specificat ca painea nu este o alegere corecta, din mai multe motive. In urma cu mai multi ani, ingrijitorii dintr-o gradina zoologica de la noi din tara (din Timisoara) se plangeau ca mai multi pui de lebada au murit din cauza pufuletilor oferiti de vizitatori si atrageau atentia ca, desi bine intentionati, le putem face pasarilor mai mult rau decat bine.

acum 69 luni (3 Mar 2018)

Asa s-a intamplat cu tinerii din organizatia de tineret a PNL Olt, care au mers la podul de peste raul Olt si au hranit ratele si lebedele cu paine. "In aceasta perioada, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, lebedele, ratustele si celelalte vietati ce traiesc pe raul Olt raman fara sursa de hrana.

Invitam toti cetatenii care au drum prin zona sa poposeasca putin si sa le arunce cate o painica", a postat pe Facebook presedintele TNL Olt, Ionut Comanescu, alaturi de cateva fotografii si un film. Pasionatii de protectia mediului atrag, in schimb, atentia ca exista o serie intreaga de produse care nu trebuie folosite drept hrana pentru pasari.

Profesoara Carmen Bolocan, care coordoneaza in cadrul Palatului Copiilor Slatina cercul de Protectie a Mediului, intrebata de Adevarul care este hrana potrivita pentru pasarile salbatice, a specificat ca painea nu este o alegere corecta, din mai multe motive. Bolocan, explicand ca sistemul digestiv al pasarilor este mult diferit, iar continutul de sare din produsele de tip patiserie afecteaza sanatatea pasarilor. Un alt pericol ar fi acela ca pasarile salbatice se vor obisnui cu oamenii, si, cum nu toti se dovedesc bine intentionati, ar putea avea de suferit. Conform specialistilor, le putem oferi pasarilor seminte (nesarate), cereale, bucati de fructe, carne fiarta, orez si ovaz (de preferinta fierte), ou fiert, faina de porumb macinata mare etc. Astfel de produse pot fi puse in hranitori, in special pentru "pasarile cerului" (pentru pasarelele din parc, din apropierea gospodariei etc.)

Avertismentul ornitologilor este, in schimb, foarte clar: "Nu le dati seminte sarate, pentru ca sarea este daunatoare pentru pasari. La fel de daunatoare este si painea, care nu este recomandata sa faca parte din dieta pasarilor salbatice, biscuit sau orice alte produse de patiserie-cofetarie.

In urma cu mai multi ani, ingrijitorii dintr-o gradina zoologica de la noi din tara (din Timisoara) se pla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro