Initiativa generoasa a unor voluntari din Aiud: alimente care nu se vand in piata, colectate si donate unor familii nevoiase

Initiativa generoasa a unor voluntari din Aiud: alimente care nu se vand in piata, colectate si donate unor familii nevoiase

Proiectul se deruleaza de la inceputul lunii septembrie si a insemnat pana in prezent colectarea a aproximativ 800 de kilograme de produse din piata, de care au beneficiat peste 50 de persoane. O parte din echipa de voluntari de la Aiud In luna octombrie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare, prin donarea, de catre agentii comerciali, a alimentelor care se apropie de termenul de expirare. Ritualul ciudat, cu fierea scoasa dintr-un porc Piatra penitentei: cum erau pedepsite de Biserica femeile care comiteau adulter in Evul Mediu Chelnerul din telefon, aplicatia realizata de un tanar din Alba Iulia care tine locul ospatarului din restaurant Satul cu 1,5 milioane de fire de trandafir.

acum 48 luni (9 Nov 2016)

Proiectul se deruleaza de la inceputul lunii septembrie si a insemnat pana in prezent colectarea a aproximativ 800 de kilograme de produse din piata, de care au beneficiat peste 50 de persoane. "In vara acestui am participat in Italia la un training de 10 zile in cadrul caruia s-a discutat despre sustenabilitate, risipa si reciclare. Intr-un oras mic de acolo am vazut cum se deruleaza un astfel de proiect de colectare si donare a produselor alimentare nevandute si mi s-a parut foarte interesant. Intr-o singura luna s-au colectat de producatori peste 500 de kilograme de alimente. La inceput am mers mai des in piata, dar ulterior am stabilit sa colectam in fiecare joi a saptamanii, cand la Aiud este zi de piata.

"Domnisoara, decat sa le mai car acasa si sa le arunc apoi, mai bine stiu ca se bucura niste suflete flamande de ele", i-a spus Ioanei una dintre producatoarele din Mihai Viteazul. Incepand cu a doua vizita la piata, unii producatori deja o cunosteau si cum o vedeau ii spuneau "sa treci si pe la mine" sau "hai sa-ti mai dau un sac de vinete", "ia si doua conopide". O parte din alimentele colectate au mici "defecte" estetice, iar agricultorii stiu ca omul ce vine la taraba nu le va cumpara astfel incat considera ca e mai bine sa le doneze. Multe dintre legumele donate arata impecabil si sunt daruite de producatori doar cu gandul la familiile nevoiase, care se vor bucura de o masa sanatoasa. "Vrem ca pe viitor sa realizam o legatura directa intre producatori si cei care au nevoie de aceste produse, care oricum ar fi aruncate. Colaboram si cu doua brutarii care ne ajuta cu paine care este, de asemenea, donata. Pentru facilitarea schimbului de informatii am discutat cu o echipa din Oradea pentru dezvoltarea unei aplicatii pentru telefonul mobil", a completat studenta din Aiud. Ioana a fost sprijinita in fiecare clipa de Diana Calin, directorul executiv al asociatiei Societatea pentru Consum Responsabil. "Fara Risipa" isi propune sa contribuie la scaderea ri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro