Initiativa adoptata tacit: Senatul vrea sa puna botnita jurnalistilor

Initiativa adoptata tacit: Senatul vrea sa puna botnita jurnalistilor

In ce consta modificarea Concret, in prezent, alineatul 3 din noul Cod Penal este formulat astfel: "Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda". Varianta propusa de senatorul PSD are urmatoarea formulare: "Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

acum 82 luni (30 Sep 2014)

Propunerea legislativa modifica articolul 277 (alineatul 3) din noul Cod Penal, care face referire la "Compromiterea intereselor justitiei".

Initiativa apartine senatorului PSD Serban Nicolae si stipuleaza ca divulgarea de informatii nepublice din dosare penale se pedepseste cu inchisoare de la sase luni pana la trei ani. Dupa ce proiectul de lege a fost respins atat de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, cat si de Comisia juridica, Senatul l-a adoptat tacit, fara sa-l dezbata in plen, asa cum prevad procedurile parlamentare.

"Adoptarea tacita este atunci cand a trecut termenul pe care il are Prima Camera de decizie, fara sa fie supus la vot. Cei de la Biroul Permanent pot face acest lucru, adica sa nu treaca un proiect pe ordinea de zi, iar acesta sa fie adoptat tacit.

In ce consta modificarea Concret, in prezent, alineatul 3 din noul Cod Penal este formulat astfel: "Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda". Varianta propusa de senatorul PSD are urmatoarea formulare: "Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani". In general, jurnalistii sunt cei care dau informatii din dosare pentru a informa opinia publica cat mai exact cu privire la actele de coruptie. Nicolae: "Ziaristul nu este afectat" Contactat de "Adevarul", senatorul Serban Nicolae a explicat care au fost ratiunile care au stat la baza acestei modificari. De ce nu ar trebui incriminati grefiera sau

curierul sau cel care lucreaza la multiplicator? Acesta a mai subliniat ca proiectul de lege nu vizea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro