Ingrijorarile NATO legate de un posibil razboi cu Rusia

Ingrijorarile NATO legate de un posibil razboi cu Rusia

Rachetele termonucleare intercontinentale de tip RS-24 Iars au o raza de actiune de circa 11.000 de kilometri si viteza maxima de 24.500 de km/h. "Evaluarile specialistilor arata ca sistemele antiracheta americane aflate in curs de instalare nu vor putea rezista unui atac intens efectuat de unitati strategice ruse", a spus Karakaiev, citat de agentii de stiri ruse, in timp ce Vladimir Putin avertizeaza ca Rusia va continua sa-si modernizeze arsenalul nuclear.

acum 64 luni (22 Dec 2015)

Dupa anexarea peninsulei Crimeea si izbucnirea insurgentei separatiste proruse in regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, Pentagonul a inceput sa ia in serios posibilitatea unor noi amenintari de acest fel in tari din estul si centrul Europei. Oficiali militari americani sunt ingrijorati in special de o posibila ofensiva ruseasca impotriva celor trei tari baltice - Estonia, Letonia si Letonia, singurele foste republici sovietice membre NATO. Potrivit unor estimari, tarile baltice pot fi ocupate in numai 2-3 zile, iar, in cazul unei astfel de provocari, NATO, care este obligata sa-si apere membrii, nu ar reusi sa intervina la timp pentru a oferi o riposta pe masura atacului, scrie in Forbes Loren Thompson, expert in problematici de securitate, subliniind ca a discutat pe aceasta tema cu oficiali de la Pentagon.

Pe de o parte, armata americana ar putea intampina dificultati in cazul unui conflict major. De 15 ani, militarii americani sunt implicati in combaterea unor organizatii teroriste, care, spre deosebire de marile puteri, nu lupta cu tancuri si avioane de atac.

Pe de alta parte, Rusia, o putere terestra, are avantajul proximitatii si absentei obstacolelor naturale. De fapt, Rusia si-a concentrat majoritatea trupelor si elementelor aeriene si balistice in partea sa de vest si ar putea actiona rapid. Rusia avertizeaza ca poate distruge elementele antibalistice din Romania si Polonia

Oficiali de la Moscova au avertizat de mai multe ori ca Rusia detine rachete care pot distruge orice element antibalistic instalat de Statele Unite in Europa. Baza de la Deveselu gazduieste deja o parte a scutului antiracheta.

In acest context, generalul Serghei Siver a semnalat ca armata rusa a instalat sisteme de rachete termonucleare intercontinentale de tip RS-24 Iars (SS-27 Mod 2, potrivit terminologiei NATO) la sud-vest de Moscova.

"Regimentul de rachete de la K... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro