Ingrijorarile BNR in privinta economiei romanesti

Ingrijorarile BNR in privinta economiei romanesti

Potrivit BNR, in ceea ce priveste potentialele surse ale deficitului comertului international cu bunuri al Romaniei, mai mult de un sfert din acesta provine de pe segmentul bunurilor alimentare, in conditiile in care sectorul intern de profil se confrunta inclusiv cu probleme de competitivitate de natura structurala, care afecteaza lantul de productie. Nevoie de investitii si atragere de fonduri UE BNR mai subliniaza si nevoia de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii solide a investitiilor, conditionata insa nu doar de realizarea celor publice si de atragerea fondurilor europene, dar si de increderea investitorilor, dependenta la randul ei de evolutia fundamentelor economiei si de calitatea mediului de afaceri, a cadrului de guvernanta si a celui legislativ.

acum 55 luni (15 Feb 2018)

Totodata, banca centrala estimeaza ca se va calma pronuntat cresterea economica spectaculoasa a Romaniei, laolalta cu avansul puternic al inflatiei, ceea ce va duce la temperarea cresterii salariului mediu net.

Concluziile sunt cuprinse in minuta sedintei Consiliului de Administratie al Bancii Centrale din data de 7 februarie 2018. Cresterea economica se tempereaza

BNR anticipeaza ca accelerarea mult mai puternica decat cea previzionata a cresterii economice in anul 2017 va fi succedata de temperari mai pronuntate ale acesteia in 2018 si 2019.

BNR mai sustine ca persista riscuri in crestere care vor prejudicia potentialul de crestere a economiei romanesti, ele decurgand din conduita din acest an a politicii fiscale sau dintr-o structura a cheltuielilor bugetare orientata in continuare spre sustinerea consumului in defavoarea investitiilor publice. Ea a fost antrenata mai cu seama de cresterea tarifului energiei electrice, precum si de pretul combustibililor, influentat de marirea cotatiilor internationale ale petrolului si a accizei la carburanti.

BNR estimeaza ca, dupa ce va creste probabil spre valori de 5 la suta la mijlocul anului 2018, rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare la 3,5 la suta in decembrie 2018 si sa se reduca foarte usor pe parcursul urmatoarelor patru trimestre, pana la 3,1 la suta, nivel similar celui prognozat anterior. Banca Nationala mai precizeaza ca perspectiva imediata a castigurilor salariale este marcata de incertitudini ridicate, mai ales in sectorul privat, inclusiv in contextul transferarii contributiilor datorate de angajatori in sarcina angajatilor.

BNR mai arata ca exista incertitudini legate de transferul catre angajati a contributiilor sociale, precum si de potentiale corectii fiscale efectuate in acest an in vederea incadrarii deficitului bugetar in plafonul de 3 la suta din PIB. Este subliniata d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro