Infomania ne duce la epuizare psihica: simptomele dependentei de care am ajuns sa suferim tot mai multi

Infomania ne duce la epuizare psihica: simptomele dependentei de care am ajuns sa suferim tot mai multi

45% au admis ca stresul implicat de acesta acumulare haotica de date le-a afectat calitatea somnului sau relatia cu familia ori cu colegii de munca, iar o treime din respondenti s-au confruntat cu dificultati in absorbirea continutului oferit de toate emailurile primite, postarile de pe retelele sociale, stirile sau alte documente pe care le-au accesat. Cercetatorii care se ocupa de interactiunea dintre om si tehnologie si de felul in care aceasta ne afecteaza, incearca la acest moment sa afle de ce dupa o zi plina de activitati digitale, ajungem sa tanjim dupa si mai multe astfel de activitati in momentele in care ar trebui sa facem pauza.

acum 97 luni (20 Jan 2016)

Psihologul Dimitrios Tsivrikos, de la Universitatea College London, din Marea Britanie, se refera la persoanele care prezinta acest tip de probleme ca fiind "modern digital junkies" (drogati digital moderni - n.r. ) sau, in termeni de psihologie, acesta vorbeste despre infomanie, o forma de dependenta de informatie.

Diagnosticul i-a fost pus unui blogger, prezentator radio si jurnalist care colaboreaza si cu Los Angeles Times, si care si-a dat seama ca desi era epuizat dupa o zi de stat cu ochii in calculator si de accesat sute de site-uri, in cautarea unor informatii, importante sau nu, ajuns acasa nu se putea opri din aceasta cautare online febrila. "Nu faceam decat sa trec de la o pagina web la alta, sarind de la un link la altul", dupa cum povesteste acesta.

Termenul infomanie este definit in dictionarul Oxford ca "dorinta compulsiva de a verifica si de a acumula stiri si informatii, de regula prin intermediul telefonului mobil sau de pe computer". Este un fel de fobie, de a nu rata ceva, dar, mai degraba, teama de a pierde ceva la nivel cantitativ, nu la nivel de cunoastere. Se poate spune ca ne-am atins limita sau ca nu avem largimea de banda necesara, un jargon care reflecta acest sentiment de neputinta. De aceea, este timpul sa incercam sa ne descurcam cu ceea ce ne pune creierul nostru la dispozitie, mai degraba decat cu ceea ce ofera Internetul sau cu in functie de ce este acceptabil social", este de parere psihologul Dimitrios Tsivrikos. Stresati pentru ca nu reusim sa tinem pasul

Studii facute recent au stabilit ca realizarea mai multor activitati in acelasi timp are efecte negative asupra psihicului uman, dar nu se cunosc inca efectele pe termen lung ale acestui tip de supraincarcare informationala. O cercetare desfasurata in urma cu o luna, in Marea Britanie, a relevat ca 61% din subiecti simt nevoia constanta de a citi si de a se informa din cat mai multe surse, considerata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro