INFOGRAFII Datoriile grecilor ajung la scadenta. Tsipras ar putea incheia un acord cu Rusia

INFOGRAFII Datoriile grecilor ajung la scadenta. Tsipras ar putea incheia un acord cu Rusia

De data aceasta, nemaifiind vorba despre o datorie catre Banca Centrala Europeana sau de FMI, ci de bani pe care ii are de dat finantatorilor privati, declararea incapacitatii de plata ar fi inevitabila. Al doilea acord de urgenta acordat Greciei s-a bazat in mare parte pe o astfel de restructurare, prin care creditorii privati ai statului (banci, fonduri de investitii) au fost fortati sa accepte recalcularea dobanzilor, ceea ce a insemnat "stergerea" a 100 de miliarde de euro din datoria publica a Greciei. In doua pachete de urgenta, UE si FMI au acordat Greciei imprumuturi in valoare de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

acum 109 luni (18 Jun 2015)

Pentru a treia oara in mai putin de cinci ani, grecii sunt la un pas de faliment.

Vineri va fi prea tarziu: grecii au de refinantat obligatiuni guvernamentale in valoare de 1,69 de miliarde de euro. De data aceasta, nemaifiind vorba despre o datorie catre Banca Centrala Europeana sau de FMI, ci de bani pe care ii are de dat finantatorilor privati, declararea incapacitatii de plata ar fi inevitabila. Atena si capitalele europene spera insa ca scenariul de cosmar sa nu se adevereasca acum, dupa ce a fost fentat de doua ori, in 2010 si in 2012.

Daca nu va reusi sa-I convinga pe partenerii din uniunea monetara sa-I dea urmatoarea transa din imprumutul de urgenta in ciuda faptului ca nu a implementat reformele cerute de ei, atunci va incerca sa incheie pe graba un acord cu Rusia. Angajandu-se sa permita construirea unui gazoduct rus pe teritoriul Greciei, Tsipras spera sa primeasca, in avans, cinci miliarde de euro de la presedintele rus Vladimir Putin, cu care se va intalni tot la Sankt Petersburg. Cat timp Executivul de la Atena a aplicat reformele stabilite impreuna cu Troika, deficitul bugetar al Greciei a scazut de la peste 16% in 2009 la mai putin de 4% in 2014.

Desi au aplicat taieri succesive ale salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale, guvernantii eleni s-au dovedit a fi mult mai reticenti in a implementa programul de privatizari cerut de creditorii internationali. Pe de alta parte, mii de greci s-au adunat miercuri seara in fata Parlamentului, la o demonstratie impotriva austeritatii, relateaza Euronews. Mitingul a fost convocat inaintea unei reuniuni potential decisive, joi, a ministrilor europeni de Finante, care este considerata ultimul efort de a opri un default al Greciei care o va impinge catre o iesire din zona euro. Un membru al coalitiei de guvernare din Germania i-a catalogat pe membrii Guvernului elen drept "clovni" si a avertizat Atena ca nu vor exista "compromisu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro