INFOGRAFIE VIDEO Prima strada electrica din lume: suedezii testeaza soseaua care incarca masina in mers
Proiectul eRoadArlanda este sustinut de concernul energetic Vattenfal, detinut de statul suedez, de compania de inovatie tehnologica Elways si de compania de infrastructura NCC. Pe termen lung, dezvoltarea unei retele de drumuri electrice ar stimula, pur si simplu prin inmultirea masinilor de acest tip, si afacerile bazate pe alte sisteme de incarcare, care astazi se simt amenintate de aparitia strazii electrice.
In testele din proiectul eRoadArlanda, care au inceput luna trecuta si se vor intinde pe durata a 12 luni, sunt folosite camioane electrice pe un drum special amenajat, intre Aeroportul Arlanda din Stockholm si un depozit de la periferia capitalei suedeze. Accesul la curent se face cu ajutorul unui conector subtire, care ajunge la conductorul ingropat in carosabil in deplina siguranta, fara riscurile pe care le prezinta, de pilda, "a treia sina", aflata sub tensiune, prin care sunt alimentate adesea vagoanele electrice ale trenurilor si metrourilor.
Conectorul e coborat spre linia de contact de un brat automat Foto: eRoadArlanda O privire in viitor Perspectiva unei lumi brazdate de strazi electrice, care sa permita o reincarcare simpla si accesibila oriunde, i-a entuziasmat pe fabricantii de masini electrice, care, in viitor, ar putea instala baterii mult mai mici pe vehiculele lor. Acesta ar fi un avantaj enorm, pentru ca marimea bateriilor de azi face masinile electrice foarte scumpe si, de aceea, inaccesibile marelui public. Strada electrica ar rezolva si o alta problema majora: anxietatea autonomiei limitate, adica teama de a ramane in pana fara a putea gasi in apropiere o statie de incarcare electrica. Proiectul eRoadArlanda este sustinut de concernul energetic Vattenfal, detinut de statul suedez, de compania de inovatie tehnologica Elways si de compania de infrastructura NCC. Electrificarea autostrazilor ar costa mai putin de 1 milion de euro pe kilometru", spune Saell. Pe termen lung, dezvoltarea unei retele de drumuri electrice ar stimula, pur si simplu prin inmultirea masinilor de acest tip, si afacerile bazate pe alte sisteme de incarcare, care astazi se simt amenintate de aparitia strazii electrice. E vorba de statiile deja clasice de alimentare plin cablu, sau punctele de incarcare prin tehnologie wireless, care ar putea fi utilizate atunci cand masina e parcata: acestea ar ramane rentabile, in conditiile existentei unui numar mare de masini elect... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro