INFOGRAFIE Sondaj: ce cred romanii despre actiunile anticoruptie din ultima perioada. DNA, perceputa de popor drept cea mai implicata institutie

In schimb, 43,1% cred ca atunci cand o persoana este acuzata de DNA de fapte de coruptie, acea persoana este vinovata de acuzatiile care i se aduc indiferent de decizia finala a judecatorului. Urmeaza in ordine Parchetul General (59,4%), Agentia Nationala de Integritate (57,4%), Politia (56,8%), Presa (55,1%), Inalta Curte de Justitie si Casatie (53,5%) - pe fondul unei ponderi ceva mai mari a non-raspunsurilor (9,3%), in contextul probabil al unei notorietati mai reduse a ICCJ - , Comisia Europeana (43,3%), Organizatiile societatii civile (32,3%) - si in acest caz vorbim de o pondere mai mare a nonraspunsurilor (13%).

acum 87 luni (24 Feb 2015)

Majoritatea romanilor (aproape doua treimi) este de parere ca actiunile din ultima perioada ale institutiilor statului s-au imbunatatit (64,1%), in vreme ce 26,4% declara ca actiunile insitutiilor pentru combaterea coruptiei nu s-au imbunatatit, iar 9,5% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Un efect secundar al dezbaterii ample, adesea excesive, in spatiul public, a cauzelor de coruptie este relativizarea in ochii populatiei a prezumtiei de nevinovatie.

Desi ponderea celor care cred in prezumtia de nevinovatie este mai mare, totusi numarul mare al celor care ii considera vinovati pe cei acuzati, inainte de pronuntarea judecatorului, este ridicat.

48,1% din respodenti declara ca atunci cand o persoana este acuzata de fapte de coruptie, sunt inclinati sa o considere pe acea persoana nevinovata pana la decizia finala a judecatorului. In schimb, 43,1% cred ca atunci cand o persoana este acuzata de DNA de fapte de coruptie, acea persoana este vinovata de acuzatiile care i se aduc indiferent de decizia finala a judecatorului. Printre cele mai importante, si in acelasi timp discutate anchete demarate anul trecut de procurori se numara dosarele "Microsoft" si "Retrocedari ilegale", cel din urma ajungand deja pe masa judecatorilor.

Explicatii probabile ale acestor raspunsuri sunt legate atat insatisfactia puternica a populatiei cu privire la dimensiunea ampla si efectele grave ale coruptiei din Romania (motiv pentru care diponibilitatea cetateanului de a indentifica vinovati este foarte mare), cat si de vizibilitatea si densitatea ridicate ale actiunilor anticoruptie care domina agenda publica.

Directia Nationala Anticoruptie este urmata de Serviciul Roman de Informatii, perceput de 69,1% dintre respondenti drept implicat si foarte implicat in combaterea coruptiei.

Cele doua institutii sunt urmate de Presedintie, perceputa de 6... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro