INFOGRAFIE Romanii produc cele mai putine deseuri din UE, dar recicleaza la fel de putin

INFOGRAFIE Romanii produc cele mai putine deseuri din UE, dar recicleaza la fel de putin

Cantitatile de deseurile municipale variaza considerabil, de la 759 kg per capita in Danemarca la 272 kg per capita in Polonia si Romania. Daca tintele de reciclare nu sunt atinse, exista riscul iminent de a primi penalitati din partea Comisiei Europene de pana la 200.000 de euro pe zi.

acum 106 luni (23 Mar 2016)

Cantitatile de deseurile municipale variaza considerabil, de la 759 kg per capita in Danemarca la 272 kg per capita in Polonia si Romania.

Din pacate, Romania nu este doar pe ultimul loc din UE dupa cantitatea de deseuri pe cap de locuitor, dar si in privinta ratei de reciclare a deseurilor municipale. Conform datelor comunicate de Eurostat, Romania avea o rata de sub 5% pentru reciclare.

In 2014, Romania, 82% din totalul desurilor colectate sunt depozitate in gropi de gunoi, in timp ce in media din Uniunea Europeana a scazut la 27%. Statele vecine, Ungaria si Bulgaria inregistreaza rate de reciclare a deseurilor de aproximativ 30% fiecare. In mod similar, multe state membre ale UE vor trebui sa faca eforturi semnificative pentru a atinge tinta de reciclare de 50 % pentru fluxurile de deseuri municipale pana in 2020", se arata intr-un raport al Comisiei Comisiei Europene publicat anul trecut.

Legislatia europeana impune diminuarea cantitatii de deseuri care ajunge sa fie depozitate in gropi de gunoi.

Daca tintele de reciclare nu sunt atinse, exista riscul iminent de a primi penalitati din partea Comisiei Europene de pana la 200.000 de euro pe zi.

La deseurile municipale biodegrabile care ajungeau la gropile de gunoi statele membre sunt obligate ca pana pe 16 iulie 2016 sa reduca proportia acestora la 35% din total

Pentru a se conforma, statele au adoptat diferite strategii pentru a scapa de deseurile biodegradabile, transformandu-le partial in compost prin fermentarea acestora si incinerarea.

Mai mult de jumatate din deseurile municipale au fost reciclate si compostate in Germania (65%), Austria (62%) si Belgia (57%). ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro